Nerko Hadžiarapović muzičar, producent, menadžer i profesor

Nemili događaji u našoj zemlji i Srebrenici uticali su da Nerko, sa svojom mamom i sestrom, napusti svoj grad. Dosta vremena je  prošlo u putovanjima, prošao je kroz čitavu istočnu i zapadnu Evropu da bi sa mamom i sestrom ponovo počeo u Holandiji. Najteže mu je palo to što je u ratu izgubio oca.

Prvi dodiri sa muzikom i gitarom počinju u Srebrenici

“Od svoje jedanaeste godine, još u Srebrenici, svirao sam gitaru. Čas mi je davao Fajso a i rahmetli Samir Bouvi za kutiju drine i dvije, tri pive. On me je upoznao sa bendovima Jimi Hendrix i Led Zeppelin a Fake (kod kojeg sam kao klinac često visio kod kuće i uživao u vježbi njihovog tadašnjeg benda) naučio me sve ostalo o muzici. Prvo Queen a poslije sve ostalo! Pa Dejan (ja mislim da oni, zajedno sa Faketom, zajedno sviraju u bendu) koji je prvo ludio za Dire Straits pa posle za Pink Floyd (moj omiljeni bend i dan danas). Braco je bio veliki primjer i mentor, čak i danas. Nedostaju mi ti ljudi, veliki muzičari i veliki ljudi,” kaže Nerko.

Novi početak u Holandiji

U Holandiji 1997. godine završio je gimnaziju i krenuo studirati na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Utrecht, grad gdje i sada živi i radi sa porodicom.

Danas, Nerko predaje na dva univerziteta u Utrehtu, Strategiju marketinga, Medije, Kreativnu industriju i dr.

Za njega muzika nije samo posao već način života

Po završetku studija, igrom slučaja, počeo je da svira sa jednim holandskim reperom, Ali B. koji je se za veoma kratko vrijeme proslavio i postao jedna od najpoznatijih javnih ličnosti u Holandiji. Za Nerka to je bilo ogromno životno iskustvo gdje je uspio, sa kolegom, da napiše pjesme koje su postale manji hitovi.

Već 2008. godine došlo do zasićenja jer život muzičara i stalna putovanja uzimaju puno vremena tako da je Nerko odlučio da počne da predaje na univerzitetu.

U međuvremenu, “vrag (muzika) mu nije dao mira” i počinje da radi sa još jednim muzičarem Roel van Velzen koji je takođe, ubrzo postao veoma poznat u Holandiji.

Produkcija CD za djecu “LALALA”

Nerko je sa svojim najboljim prijateljem iz BiH, Dženanom Selmanagićem producirao CD za djecu “LALALA” koji je najvećim dijelom snimljen u studiju u Holandiji. Na ovom projektu, za koji Nerko kaže da je veoma ponosan, učestvovali su Zijah Sokolović i Laka.

“Ponosam sam na Dženana koji je pratio svoj san i uspio realizirati nešto sto je Bosni trebalo. Ono, kao: “J… vas rat i sva sranja, mi sad pravimo pjesme za djecu.” Kreirali smo svijet gdje je sve lijepo, šareno i veselo, svijet gdje su djeca glavna i gdje je igra važnija od svakodnevnice, četvrtke hljeba i apaurina a sa druge strane, ja sam za vrijeme produkcije i sam postao tata jednog malog dječačića (sad imam dva mala sina) pa je se sve nekako sklopilo,” kaže Nerko o CD-u za djecu “LALALA”.

Težak povratak u BiH ali uspješan!

2001. godine počinje turneja Nerka i njegovog tadašnjeg benda SUNWOOFER po nekim gradovima bivše YU, Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

“Bilo me je, tada, strah da sviram u RS-u, ali mi je ta turneja pomogla da zavolim BiH u njenom totalitetu i da skontam šta se sve desilo a i da preradim neke svoje tegobe i traume. Bilo je to prelijepo iskustvo koje smo zajedno odradili sa pank bendom Six Pack iz Srbije. To je sve snimila Holandska nacionalna televizija, pa mi je uvijek drago pogledati taj snimak. U Mostaru, tada još nije bilo Starog mosta, inače je to moj omiljeni grad odmah poslije Srebrenice.”

U septembru 2014. godine izlazi album koji se već dugo radi sa bendom Shalla

Sa novim bendom SHALLA već 4 godine se priprema novi album.

“Kad pomislim da sam završio produkciju, uhvati me prpa, pa sve bacim i počnem ispočetka (smijeh),” kaže Nerko o novom albumu.

Nerko je bio dva puta na turneji u Kini sa bendom SHALLA (2008. i 2010. godine).

“Vrhunac turneje bio je nastup pred 12 hiljada Shaolin warriors u Dolini Shao Lin, gdje smo se sprijateljili sa momcima iz tog monastira. Pored toga što su veoma opasani, fizički su jako spretni a zapravo su prava raja,” priča Nerko.

Drugi odličan nastup u Kini bio je u Shanghai, EXPO 2010. Na tom koncertu čitava BiH delegacija došla je na njihov nastup a koncert je bio odličan, Nerko je čak “jeo ćevape u Shanghai”.

Nerko je menadžer, producent…

Projekat Rakija imao je veoma uspješnu turenju širom BiH u gradovima: Prijedor, Zenica, Sarajevo i Mostar za koji Nerko odrađuje menadžerski dio posla.

U 2013. godini uradio je muziku za dva dokumentarna filma, ali najznačajniji mu je dokumentarni film za koji kaže:

“Na jedan sam posebno ponosan, film “Neki drugi svijet” koji je uradio moj dobar prijatelj Mustafa Hadžiibrahimović o Bosancima koji su u 19-om vijeku pobjegli u Tursku (negdje oko 1851.) i još uvjek tamo žive i održavaju stare običaje, tradiciju i pričaju Bosanski. Taj film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu, tad sam bio pravo ponosan na Mustafu ali i na obradu pjesme “Emina” koju smo radili Dženan i ja.”

Koncert u Klotjevcu poslije mnogo godina

Sa ekipom iz Holandije i Sarajeva (Bily-sada veoma uspješan producent koji je radio sa Edom Maajka, Shtela-CCC Capital City Crew Sarajevo, Dzenan-Ex-Valentino, Tjeerd-Voicst-Dazzled Kid), kao prvi rep/rok bend,  Nerko je održao koncert u Klotjevcu, odmah pored klotjevačke česme.

“Kad su nas mrak i oluja uhvatili u Klotjevcu, malo smo se prepali, ali smo to ipak odradili,” kaže Nerko.

Pjesma o Srebrenici – želja koja će se Nerku ispuniti

“Nadam se da ću nekad napisati prelijepu pjesmu za Srebrenicu. Pokušavao sam, pokušavali smo Dženan (njegov otac je rodom iz Srebrenice) i ja ali to je ono sto je najteže. Ali biće, sigurno!,” obećao nam je Nerko.

Kako danas i na koji način pomažeš, promovišeš Srebrenicu?

“Obično je to da pričam prijateljima i poznanicima kakva je situacija tamo. Dođem kada mogu, ništa posebno. Volio bih konkretnije pomoći, pogurati Srebrenicu ali ne znam kako,” rekao je Nerko Hadžiarapović za naš Portal.

Tema: Ko su oni?

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login