“Gnijev anđela”: Rok grupa iz Bratunca

Rok grupa “Gnijev anđela“ nastala je 9.10.1996. godine, tada pod nazivom “Arhej“. Na početku su svirali obrade proslavljenih rok imena, da bi, promijenivši ime 2000. godine, počeli i sa prvim autorskim pjesmama.

U bendu su: Branislav Šarac – vokal i gitara, Bogdan Prodanović – gitara, Dragoslav Šarac – bas gitara, Milan Erić – bubnjar i bubnjar koji svira električnu varijantu – Goran Đorđić.

“20 je godina kako javno nastupamo, a ja sam od 4. razreda osnovne počeo sa muzikom, prvo sa harmonikom, pa sam sa horom nastupao, u 8. razredu sam počeo svirati gitaru, da bih sa 17 godina osnovao bend“, rekao je za naš portal Branislav Šarac, osnivač benda i vokal.

Kako kaže, svirki ima, zovu ih stalno, kako u našoj regiji i cijeloj BiH, tako i u Srbiji i Crnoj Gori.

Napominje da u današnje vrijeme ima veoma malo kvalitetne muzike, a rok pjesme imaju ozbiljne tekstove, gdje svaka pjesma ima svoju priču, pouku i poruku.

“Svaka muzika ima svoju svrhu, to stoji, ali su ljudi prestali da razlikuju kvalitet od nekvaliteta, ima stvarno bogate narodne muzike, ali ovo što se mladima plasira u posljednje vrijeme nije ni za šta, vulgarni su tekstovi, glupi, nemaju nikakve težine, a nažalost i djeca to slušaju“, kaže Branislav.

Posljednja pjesma koju su snimili nosi naziv “Kraj“ i bavi se ozbiljnom pričom i temama o kojima mnogi izbjegavaju da misle. Takve su im sve pjesme – upečatljive životne teme upakovane u energične i pomalo melanholične tonove.

Kako su nam rekli momci iz ovog benda, od ovog posla bi se moglo živjeti i te kako dobro, ali bi, u tom slučaju, morali da “spuste loptu“, tj. da ne biraju kvalitet kao dosad, nego da sviraju sve što se traži i što većina radi danas, a što je prolazno i ne ostavlja traga, a to im nije cilj.

“Mi smo čitav život ovome posvijetili. A kad to voliš, i publika osjeti. Osjeti se kad neko dođe da svira reda radi i kad neko dođe pa svira iz srca. Naše pjesme nisu za svakoga, ali mi i ne stvaramo muziku da se svima svidi. Pa i Pikaso kad je stvarao, njegova djela nisu se sviđala ljudima, a pogledajte koju vrijednost danas imaju“, kazao je Branislav iz benda “Gnijev anđela“.

Piše: Dragana Vučetić
Fotografije ustupljene eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login