Kuda idu divlje svinje

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: I

Broj: 8

Juli 1979. godine

Kuda idu divlje svinje

Ako vas ovih noći put nanese kroz neko selo naše opštine, pažnju će vam privući mnogobrojne vatre i neuobičajena vika i lupa raznih metalnih predmeta. Na taj način poljoprivrednici čuvaju kukuruz, krompir i ostale usjeve od divljih svinja. Poznavaoci prilika će vam reći da se nevolje ovih ljudi ponavljaju iz godine u godinu i to od sredine ljeta pa do kasno u jesen, dok se ne skinu plodovi sa njiva (ako išta ostane).

Problem zaštite usjeva od divljih svinja poprima ozbiljen razmjere. Ovih dana bili smo u prilici da se susretnemo sa desetinom poljoprivrednih proizvođača koju su nam rekli da je nastala prava najezda divljih svinja. Zbog toga će štete od divljih svinja na poljoprivrednim posjedima biti mnogo veća nego što se u prvi mah procjenjuje. Divlje svinje iz noći u noć uništavaju sve veće poljoprivredne površine pod kukuruzom i ostalim kulturama. Noćne straže, lupanje u metalne predmete i lavež pasa kao da nimalo ne uznemiravaju ove štetočine koje prosto preoru i izgaze parcelu u kojoj se nađu.

Prilikom procjene šteta zanemaruju se činjenice da je veći broj poljoprivrednika, koji noću drže straže, zaposlen u radnim organizacijama na području opštine. O najezdi divljih svinja često se vodi rasprava u najodgovornijim društveno-političkim organizacijama opštine, ali bez konkretnih rezultata. U Srebrenici postoji i Lovačko društvo „Javor“ koje povremeno organizuje hajke na divlje svinje, ali su rezultati neznatni.

Stanovnici sela traže hitno rješenje i organizovanje masovnijih hajki radi uništena prekobrojnih štetočina. Već sada strijepe šta će se dogoditi iduće godine ako se sada ne poduzmu nikave mjere.

Trenutno ne postoji nikakva nadoknada iz budžeta Opštine Srebrenica za divlje svinje. A one kao da to znaju, sav rad čovjeka od pola godine unište samo za jednu noć. I niko nije kriv?

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Narodnoj biblioteci Srebrenica na ustupljenom materijalu iz Zavičajne zbirke. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Biblioteci jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login