KUD “Vaso Jovanović” vrijedno priprema nove koreografije

Kulturno umjetničko društvo – KUD “Vaso Jovanović” je među najstarijim udruženjima u Srebrenici. Folklorna sekcija KUD-a postoji od 1946. godine. I danas su veoma aktivni. Učestvuju na svim kulturnim manifestacijama u Srebrenici i regiji, a prošle godine su osvojili prvo mjesto za izvorni prikaz narodnih običaja na 16. Festivalu dječijeg folklora Republike Srpske.

U KUD-u „Vaso Jovanović“ je aktivna samo jedna grupa, a čine je djeca. Probe se održavaju dva puta nedjeljno, ali je planirano okupljanje novih članova. Ideja je usmjerena na promociju suživota i zajedništva. KUD je za svoj rad osvojio vrijedne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima.

“Ove godine smo na festivalu u Zvorniku dječijeg folklora uzeli prvo mjesto u Republici Srpskoj gdje su učestvovala 42 kulturno-umjetnička društva kako iz BiH tako iz Srbije i Hrvatske,” kaže Nermin Alivuković predsjednik KUD-a „Vaso Jovanović“ Srebrenica.

Članovi društva su djeca od 7 do 16 godina. Ponosni su na postignute rezultate o kojima rado govore. Kažu da svake sedmice redovno vježbaju koreografije.

“Ovdje je jako lijepo naučili smo mnogo koreografija i mislim da ćemo ići svugdje sa KUD-om,” kaže Amina Begić.

Nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg koreografa Ahme Begića sa mladima odnedavno radi novi koreograf Suljo Jelkić. Kaže da su mladi talentovani i da trenutno rade na uvježbavanju novih koreografija.

“Djeca su vrlo zainteresovana za probe i nove koreografije. Trudimo se da djeca napreduju iz dana u dan. Planiramo da učestvujemo na novim takmičenjima za kulturno-umjetnička društva i tim povodom se pripremamo za nastup u Turskoj,” ističe Suljo Jelkić koreograf KUD-a „Vaso Jovanović“ Srebrenica.

Planirano je da ovo društvo osim tradicionalnih igara u svoj repertoar uvrsti i koreografije modernog plesa. Ovo Kulturno-umjetničko društvo je uvijek rado viđen gost svih kulturnih manifestacija u Srebrenici i Bratuncu. KUD takođe organizuje i samostalne koncerte kao i nastupe pjevača amatera i plesne sekcije. Da su njihov rad i trud pepoznali građani Srebrenice, potvrđuje činjenica da tokom nastupa KUD-a velika sala Kulturnog centra uvijek bude ispunjena do posljednjeg mjesta.

Prijatelji Srebrenice

You must be logged in to post a comment Login