KUD “Vaso Jovanović”: Ove godine nećemo održati samostalni koncert

Nedavno smo posjetili članove KUD “Vaso Jovanović” Srebrenica gdje smo saznali da u planu imaju samostalni koncert do kraja godine, međutim do toga neće doći jer i ovo društvo, kao i druga aktivna iz Srebrenice, susreće se sa brojnim problemima.

Mnoga kulturna i sportska društva u Srebrenici imaju brojne probleme, jedan od zajedničkih problema jeste ekonomske prirode gdje su uskraćeni svi oni koji nešto rade. Opština Srebrenica, koliko je u njenoj moći, podržava sve aktivnosti koje se sprovode na teritoriji naše opštine međutim to nije dovoljno i potreban je veći angažman samih kulturnih i sportskih društava u cilju pribavljanja dodatnih sredstava.

Kako nam je rekao Suljo Jelkić, koreograf KUD-a “Vaso Jovanović”, planirali su da do kraja godine organizuju veliki samostalni koncert u Srebrenici na kojem će se predstaviti sve koreografije uz muzičku sekciju i pjevače.

Nermin Alivuković, predsjednik KUD-a “Vaso Jovanović” Srebrenica i šef kabineta načelnika potvrdio je da do kraja godine neće biti samostalnog koncerta srebreničkog kulturno-umjetničkog društva.

“Mi smo do kraja godine planirali da održimo jedan samostalni koncert povodom Dana opštine (21. decembar), kao i proteklih godina, međutim SO Srebrenica je na jednoj od svojih skupština donijela odluku da se vrati stari Dan opštine (11. mart),” rekao je Nermin Alivuković i dodao da se koncert neće održati i zbog neadekvatnih uslova, prostor u Kulturnom centru Srebrenica nije moguće zagrijati tako da će se koncert odložiti za početak marta naredne godine.

U razgovoru sa Alivukovićem, saznali smo da KUD “Vaso Jovanović” nema dovoljno opreme-nošnji, jer članovi koji izvode koreografije nemaju adekvatne nošnje koje predstavljaju sva tri naroda.

“Na manifestaciji koju je organizovao OSCE u Srebrenici “Ljepota različitosti”, djeca najmanjeg i srednjeg uzrasta nastupila su u odjeći koju nose svakodnevno, nismo imali dovoljno sredstava da obezbijedimo djeci, njih oko tridesetak koji izvode te koreografije, sve tri nošnje kako bi na autentičan način prikazali sve one igre koje mi vježbamo”, rekao je Alivuković

Naredne godine priprema se internacionalna smotra kulturno-umjetničkih društva koja bi trebala da okupi učesnike iz nekoliko zemalja a domaćin bi bila Srebrenica.

“U dogvorima smo da u okviru Dana Srebrenice napravimo jedan internacionalni festival, smotru folklora gdje bi ugostili kulturno-umjetnička društa iz Turske, Bugarske, Mađarske, eventualno Srbije i Hrvatske gdje želimo pokazati da smo i mi sposobni, mislim na kulturno-umjetničko društvo i Opštinu, da napravimo jedan veliki festival”, istakao je Alivuković.

You must be logged in to post a comment Login