Kućne biljke koje pomažu sniziti temperaturu u domu

Jeste li znali da biljke mogu rashladiti vaš dom? Omiljena su nam dekoracija tijekom cijele godine, a tokom ljeta imaju jednu važnu funkciju koja bi nam mogla olakšati život kad temperature skoče iznad 35.

Ovaj jeftini i ekološki prihvatljivi način hlađenja zatvorenih prostorija, nedavno je potvrdila NASA u studiji “Earth Science”. Poznato je da biljke mogu promijeniti temperaturu zemljine atmosfere kroz proces fotosinteze.

Primjerice, šumske krošnje povećavaju vodenu paru u atmosferi. Tako uzrokuju više oborina i blokiraju sunčevu svjetlost. Isti sistem koriste i određene kućne biljke koje ispuštaju višak vode iz lišća, a to je prirodni proces hlađenja njih samih, ali i prostora u kojemu se nalaze.

1. Fikus Benjamin

Fikus Benjamin, ili “plačuća smokva”, dolazi iz Azije kako bi nam pomogao prebroditi toplinski val. Jedno je od rijetkih stabala koje rastu u zatvorenom prostoru i odličan je u održavanju prostorije hladnom i vlažnom. Ova mala šumska krošnja će odlično rashladiti prostoriju u kojoj se nalazite, posebno ako pokraj fikusa stavite i druge biljke. Grupirajući biljke, stvarate mali atmosferski ekosustav i na taj način potičete vlažnost u prostoriji.

Savjet: Fikus Benjamin lako uspijeva u svakom domu, a najbolje ga je držati na sunčanom mjestu. Bez problema podnosi visoke temperature, a tijekom ljeta ga je dovoljno zalijevati jednom tjedno.

2. Aloe Vera

Kao što smo spomenuli, u procesu transpiracije, iz nekih biljaka isparava voda i na taj način hladi prostor u kojemu se nalazimo. Znamo da je aloe vera odlična kod opeklina, bilo od sunca, ili svakodnevnih kuhinjskih ozljeda jer hladi opečeno mjesto i eliminira bol. Aloe vera sadrži velik udio vode pa je jedna od najboljih opcija za prirodno hlađenje doma. Iako bolje uspijeva vani, uz nekoliko jednostavnih savjeta je lako možete uzgojiti i unutra.

Savjet: Postavite je kraj prozora jer traži prirodno svjetlo kako bi uspjela. Ima plitak korijen pa posadite u širokoj posudi. Aloe veru bi bilo najbolje zalijevati maksimalno dva puta tjedno.

3. Fikus gumijevac

Još jedan fikus koji će vam pomoći rashladiti prostoriju. Ovu prekrasnu biljku krase veliki listovi koji dolaze u raznim nijansama zelene te u šarenoj boji. Što biljka ima više listova, i što su oni veći, to će bolje rashladiti prostoriju u kojoj se nalazi. Ova super biljka će upijati vodu kroz korijenje, a zatim otpuštati vlagu kroz pore koje se nalaze na donjoj strani listova.

Savjet: Fikus gumijevac je vrlo zahvalna biljka koja ne zahtijeva previše brige. Najvažnije je pravilno ga zalijevati. Ako pretjerate s vodom, brzo će istrunuti, a ako ga rijetko zalijevate, listovi bi mogli otpasti. Najbolji bi bilo fikus posaditi u posudu s rupicama pa mu omogućiti da popije vode koliko mu je potrebno.

4. Palma Sreće

Palme samoniklo rastu u tropskim krajevima i automatski nas podsjećaju na ljeto. Na Jadranu rastu gotovo u svakom dvorištu, a u ostatku svijeta se uzgajaju kao ukrasne biljke. Osim ljetnog ambijenta koji stvara, palma nam može pomoći da rashladimo prostor u kojemu se nalazimo. Najbolja palma za uzgoj u zatvorenom prostoru je palma sreće. Zeleno lišće palmi upija CO2 i oslobađa kisik. Što je veća površina lista, to oslobađa više kisika. Lišće palmi stvara svojevrsnu malu prašumu koja prostoriji daje svježinu.

Savjet: Palme rastu jako sporo pa ćete se morati naoružati strpljenjem. Ljeti palme trebate obilno zalijevati i jednom mjesečno prihranjivati tekućim gnojivom.

5. Svekrvin jezik

Ova trajnica koja se još naziva i “zmijin jezik”, poznata je kao ukrasna biljka koja čisti zrak od različitih toksina. Poput aloe vere, ima velik udio vode pa ispušta puno hladne vlage u zrak. Osim vlage, ispušta i velike količine kisika koji će vam omogućiti da lijepo spavate za vrijeme velikih vrućina. U Kini je popularna po osam vrlina koje potiče, a tradicionalno se stavlja ispred vrata kako bi vrline mogle cirkulirati kroz kuću.

Savjet: Najviše mu odgovara temperatura od 15 do 30 stupnjeva. Najčešće vene ako ga previše zalijevate i ako mu je hladno pa pripazite da ima dovoljno svjetla i topline. Ljeti ga zalijevajte dva puta tjedno mlakom vodom, piše Zadovoljna.hr.

You must be logged in to post a comment Login