“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice osvojila austrijsku nagradu

Najljepša priča iz Srebrenice, “Kuća dobrih tonova” osvojila je još jedno priznanje, “Nagradu za međukulturalno dostignuće 2018” (Intercultural Achievement Award 2018) koju dodjeljuje Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i spoljne poslove Republike Austrije.

“Intercultural Achievement Award 2018” je međunarodna nagrada i dodjeljuje se već peti put i ove godine biće uručena “Kući dobrih tonova”.

“Drago nam je što je baš ‘Kuća dobrih tonova’ osvojila nagradu za međukulturalno dostignuće jer ovaj projekat ostvaruje važan cilj povezivanja multietničkih zajednica u Srebrenici uz pomoć muzike kao ljekovitog sredstva za pomirenje”, naveli su iz Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i spoljne poslove Republike Austrije.

“Intercultural Achievement Award 2018” dodjeljuje se od 2014. godine za uspješne projekte usmjerene na rješenje u oblasti interkulturalnog dijaloga, kako u Austriji, tako i na globalnom nivou.

U protekle tri godine ovo je treća međunarodna nagrada za “Kuću dobrih tonova” iz Srebrenice. Prva je glavna nagrada “Filipin anđeo” u Njemačkoj iz 2015. godine za kampanju “Kad se srca slože” koja je prikupljala sredstva za pomoć žrtvama velikih poplava tokom 2014. godine u BiH, Hrvatskoj i Srbiji gdje su djeca prikupila 10.000 eura za obnovu poplavljenih škola u regiji.

Prestižna američka nagrada “Top achievement in music” koju dodjeljuje Global Music Award za pjesmu “Love People”, uručena je 2017. godine koju je napravio je dječiji hor “Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice, zajedno sa 15 horova, 1.000 djece iz čitavog svijeta, čime je ova pjesme postala globalna dječija himna.

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice je multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od 2 do 17 godina. Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.

You must be logged in to post a comment Login