Krupne i pristojne bebe: 6 zanimljivosti o zimskoj djeci

Godišnje doba u kojem smo se rodili može uticati na puno toga. Evo šta je karakteristično za bebe rođene u zimskom periodu…

Da li vam se ponekad čini da bebe zimi kao da iskaču iza svakog ugla? Stručnjaci su utvrdili neke poprilično zanimljive učinke sezone kada je beba rođena na njen razvoj i zdravlje.

Zimske bebe su veće od svojih letnjih drugara

Bebe rođene u zimskim mesecima prosečno više teže od beba koje su rođene u letnjim mesecima. Takođe, imaju veći opseg glave. Delimično se razlog krije u tome što trudnice leti vrlo slabo jedu zbog osetljivog želuca na mnogobrojne mirise iz okoline, dok se u zimskim mesecima rešavaju tog problema, pa mogu i više da uživaju u hrani.

Manja verovatnoća multiple skleroze

Mamino zdravlje tokom trudnoće bitno može uticati na zdravlje deteta. Međutim, da li ste znali da i vreme začeća može imati uticaja na detetovo zdravlje? Na Oksfordu je otkriveno kako deca rođena u novembru najređe imaju multiplu sklerozu, dok se najčešće pojavljuje kod dece začete u zimskim mesecima.

Zimske bebe se češće rađaju pre termina

Zimske bebe imaju 10 odsto veće šanse da će biti rođene pre termina. Pretpostavlja se da je ovaj podatak direktno povezan sa činjenicom da su zimske bebe veće, pa se brže i razvijaju.

Zimske bebe su pristojnije

Zvuči suludo? Ipak, na Univerzitetu Kvinslend potvrdili su ovu tezu. Proučavajući nestašne četverogodišnjake i petogodišnjake utvrdili su kako su oni rođeni u zimskim mesecima znatno smireniji i pristojniji.

Zimske bebe sklonije depresiji

Izloženost suncu vrlo je važna za razvoj bebe već od prvih dana. Tegobe kod zimskih beba koje se javljaju, kao što su bipolarne depresije, neurološki poremećaji i loše raspoloženje vrlo često se povezuju sa nedovoljno vremena provedenog na svežem vazduhu i sunčevoj svetlosti.

Još jedna posledica bebine nedovoljne izloženosti suncu. Letnje bebe su u proseku oko pola centimetra više i poseduju gotovo 12 kubnih centimetara kosti više od zimskih beba. Zaslužan je vitamin D za čiju je apsorpciju u organizmu potrebna prisutnost sunca.

Izvor: LepotaiZdravlje.rs

You must be logged in to post a comment Login