Kroz pisanje knjige upoznala oca

Autor: S. Salimović

Belma Malagić je student prve godine Medicinskog fakulteta u Tuzli. Rođena je 15. jula 1995. godine. Tih dana ubijen je njen otac Hariz i mnogi članovi uže porodice. Tragediju svoje porodice i tragediju podrinjskog naroda u Srebrenici Belma Malagić pretvorila je u riječi. Opisala je sudbinu svoje porodice, koja je godinama tragala za kostima ubijenih članova porodice. Posmrtni ostaci oca pronađeni su u masovnoj grobnici na Snagovu, a sahranjen je u Potočarima. Ovo je potresna priča djevojčice koja je kroz knjigu upoznala oca kojeg nikada nije vidjela.

Jedinu očevu sliku stavila je na naslovnicu knjige. “Moć sudbine” je knjiga o njenoj prodici i njenom ocu Harizu o kome zna samo po pričanju majke i njegovih drugova. Belma kaže da je knjigom pokušala ispuniti prazninu nastalu usljed nedostatka jednog roditelja.

Belma kaže da je oca upoznala iz priča koje su ostale nedovršene jer, pojašnjava, svi koji bi pričali o tome nisu uspijevali završiti – uvijek bi se završilo plačem.

“Ipak, materijal za knjigu nekako sam uspjela završiti, a pisala sam ga nekoliko godina. One slike koje sam mogla stvarati o ocu, pisala sam i tako ga upoznala”, kaže  Belma.

“Uvijek je htjela nešto više da zna. Toliko se nije moglo ni ispričati jer sam bila u braku samo 13 mjeseci. Taj kobni rat je učinio da je sve ostalo nedovršeno. Moja Belma je sve to na neki način završila u svojoj knjizi. Imala sam razumijevanje za ono što je ona radila i uvijek sam je podržavala. Ona je stalno nešto pisala, a dobijala je nagrade za literarne i poetske radove. Ova knjiga je za nas vrhunac, bar za sada. U jednu ruku, ja sam učestvovala u stvaranju knjige jer sam joj stalno nešto pričala, a ona je to zapisivala”, kaže njena majka Sadina Malagić.

Belma traga i za svojim identitetom. U rodnom listu joj piše da je rođena u Tuzli. Međutim, nikad ne gubi vezu sa Srebrenicom i Glogovom, mjestu nedaleko od Bratunca, odakle vode korijeni njenih roditelja.

“Volim doći u Glogovu. Divim se ovom kraju. Želim vidjeti svaku voćku, svako drvo koje su zasadili moji ukućani. Volim otići na sijelo kod komšija i to mi ispunjava dušu i možda dobijem inspiraciju da napišem još jednu knjigu”, kaže Belma.

Promociju svoje prve knjige Belma je imala u Lukavcu. Tom prilikom je istakla:

“Ako se mi koji smo to doživjeli ne budemo sjećali, plašim se da bi sve otišlo u zaborav. Knjiga “Moć sudbine” je jedan apel da se to nikada ne zaboravi”, poručuje Belma.

Belma intenzivno piše od svoje desete godine, a za svoje literarne radove iz poezije i proze dobila je brojna priznanja.

You must be logged in to post a comment Login