Krompir pripremljen na ovaj način je bomba za imunitet

Vjerovatno znate “milion” načina za pripremu krompira, ali vjerovatno ne znate da se od njega pravi i sok.

Korisna svojstva sirovog krompira su odavno poznata narodnoj medicini, ali uprkos tome, i dalje mislimo da ne treba da konzumiramo sirov krompir. To je greška, jer u svom sirovom obliku, krompir je veoma zdrava i izuzetno korisna hrana.

Postoje brojne zablude u vezi sa konzumiranjem krompira, na primjer, preovladava mišljenje da je potrebno da se krompir oljušti prije jela, jer je njegova ljuska otrovna. U stvari, ljuska organski gajenih krompira ne sadrži nikakve materije koje su štetne po zdravlje. Nezreli krompir sa zelenom korom, kao i krompir koji proklija može da bude opasan. Opasnost leži u solaninu – otrovu koji postoji u klicama i zelenim dijelovima krompira. Međutim, kod ovakvog krompira lako možete ukloniti ljusku prije upotrebe.

Stručnjaci smatraju da je sok od krompira pogodan za gastritis, jednu od najrasprostranjenijih bolesti modernog doba. Preporučuje se uzimanje jedne kašike soka od krompira koji je razblažen sa malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.

Za čir na dvanaestopalačnom crijevu i želucu, savetuje se uzimanje pola decilitra soka od krompira na prazan stomak, a zatim pola decilitra pola sata prije ručka i večere.

Dr Jovan Tucakov tvrdi da sok od krompira ima blagotvorno dejstvo na smanjenje nivoa šećera u krvi, kao i na bolesti pluća i disajnih organa, čak i kod teških bolesti kao što je emfizem.

Važan je i kao pomoć u borbi protiv oboljenja bubrega i jetre, ali i u slučajevima srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, lumbaga, reumatizma…

Ispijanje soka od sirovog krompira je odličan način za jačanje imunog sistema. Osim toga, pomaže u smanjenju čestih glavobolja i menstrualnih bolova, piše Krstarica.

Prednosti soka od krompira:

• jača imunitet

• čisti tijelo od toksina

• pomaže pri sprječavanju kožnih oboljenja

• pomaže kod gastritisa i drugih stomačnih problema

• snižava nivo šećera u krvi

• pomaže kod bolesti jetre i bubrega

• štiti od kardiovaskularnih bolesti

Ljuska krompira doprinosi detoksikaciji tijela i predstavlja izvor mnogih hranljivih materija.

Ako jedete neoljušten krompir, pogotovo onaj sirov, vaše tijelo će dobiti dosta dragocjenih sastojaka, kao što su ugljeni hidrati, proteini, vitamini C i B6, kalijum, gvožđe, magnezijum i cink.

Važno je napomenuti da se vitamin C gubi kuvanjem, što je zaista velika šteta, jer sirov krompir srednje veličine (od 150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45 odsto od preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.

Između ostalog, krompir je veoma efikasan u rješavanju problema sa kožom, daje čist i blistav ten, kožu bez akni i mitesera.

Zbog svog antiseptičkog svojstva, sjajno je sredstvo za čišćenje problematične kože, a budući da sadrži visok procenat vitamina C i skroba, hrani kožu i sprječava njeno starenje. Ako ga sameljemo i primenimo u obliku maske za lice, on će očistiti i zategnuti kožu. Osim toga, može da pomogne u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je da redovno trljajte kritična mjesta kriškama sirovog krompira.

Priprema soka od krompira

Priprema soka od krompira je veoma laka. Prije svega, operite krompir i uklonite sve klice i zelene dijelove kore. Onda ga isjecite na tanje režneve, zavijte u platnenu tkaninu i iscijedite sok. Možete koristiti i sokovnik.

Uvijek treba piti sveže pripremljen sok od krompira, a možete ga pomiješati sa voćem i povrćem po vašem izboru, kao što su jabuke i šargarepa, sok od limuna i med, kako bi se poboljšao ukus, prenose Nezavisne.

You must be logged in to post a comment Login