Kreće teretni saobraćaj na GP Novi Most – Bratunac

Oo 1. avgusta u 8.00 časova počeće sa radom Carinska ispostava Bratunac, a u ponoć i Carinski referat Granični prelaz Bratunac – Novi Most počinje obavljati poslove iz svoje nadležnosti u vezi sa međunarodnim drumskim saobraćajem robe preko graničnog prelaza.

Time će ovaj granični prelaz ispuniti sve standardne potrebne za funkcionisanje.

U Carinskom referatu Granični prelaz Bratunac – Novi Most pušta se u upotrebu: novi provozni kompjuterizirani sistem (NCTS), carinske informatičke aplikacije za TIR i ATA karnet, te s njima povezane druge informatičke aplikacije.

Novoizgrađeni most “Bratoljub”, između Bratunca i Ljubovije, na granici između Bosne i Hercegovine i Srbije, zajednički granični prelaz i carinski terminal Bosne i Hercegovine i Srbije su zvanično pušteni u funkciju u novembru 2021. godine za međunarodni promet putnika.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je izgradila zajednički prelaz, a Vlada Republike Srpske pristupne saobraćajnice.

Podsjećamo, 2019. godine Vijeće ministara BiH je obezbijedilo neophodna sredstva za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza. Vrijednost projekta je iznosila 14,5 miliona KM. Izgradnju mosta je finansirala Republika Srbija.

UIO je osigurala potreban prostor za nesmetan rad kontrolnih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije za potrebe rada carinskog referata na Graničnom prelazu Bratunac, saopšteno je.

You must be logged in to post a comment Login