Do kraja sedmice plata radnicima Rudnika boksita

Radnici Rudnika boksita “Srebrenica” traže isplatu tri plate, te uplatu doprinosa za više mjeseci. Na Zboru radnika su donijeli odluku u kojoj od rukovodstva preduzeća zahtijevaju informacije o planu za ovogodišnje poslovanje Rudnika. Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, najavljuju mogućnost štrajka.

Nakon što su u januaru stupili u generalni štrajk, radnicima srebreničkog Rudnika boksita je isplaćena samo jedna plata. Radnici poručuju da više nemaju novca ni da dolaze na posao, a gube i strpljenje.

“Međutim, od tada obećane dvije plate, nama je isplaćena samo jedna plata, doprinosi nisu riješeni, tako da smo ostali na istom problemu kao i danas,” izjavio je Rade Grujičić predsjednik Sindikata Rudnika boksita „Srebrenica“.

U upravi Rudnika poručuju da će prizvodnja početi već krajem ovog mjeseca do kada očekuju i uplatu zaostalih dugovanja, kako bi mogli izmiriti svoje obaveze prema radnicima.

“Mi imamo sada potraživanja od oko 270 000 KM. To čekamo da naplatimo, kako bismo mogli radnicima isplatiti plate i druge obaveze. Očekujemo i potpisivanje ugovora sa izvođačem radova, pa da i proizvodnja krene, najvjerovatnije do kraja marta. Ove godine ćemo dosta ranije početi sa radovima, nego u odnosu na prethodne periode, jer su nam to vremenske prilike dozvolile,” poručio je Mladen Radić rukovodilac Pravne službe Rudnika boksita „Srebrenica“.

Međutim, iz Sindikata Rudnika zahtijevaju od menadžmenta da obustave aktivnosti oko potpisivanja Ugovora za izvođenje radova u 2014. godini dok ne izmire obaveze prema radnicima.

“Naši trenutni zahtjevi su isplate doprinosa, plata, i sve ono što proizilazi iz ličnih dohodaka da bi počeli da radimo, s tim što je ostavljen prostor poslovodstvu da odluče o tome. Štrajk nije još najavljen. U slučaju da se ovo ne ispuni, mi nećemo imati drugeu opciju,” kaže Rade Grujičić predsjednik Sindikata Rudnika boksita „Srebrenica“.

Menadžment Rudnika poručuje da će jedna plata biti isplaćena do kraja sedmice.

“U toku sedmice treba da bude isplaćena jedna plata, a druga u toku naredne sedmice, odnosno do kraja mjeseca,” izjavio je Mladen Radić rukovodilac Pravne službe Rudnika boksita „Srebrenica“.

Radnici traže i da se do kraja sedmice održi sastanak u opštini Srebrenica kojem bi prisustvovali direktor Rudnika, predstavnici lokalnih vlasti, Sindikata preduzeća, ali i Granskog sindikata industrije i rudarstva na kojem bi se razgovaralo o trenutnom stanju u srebreničkom Rudniku boksita koji je drugi najveći dobavljač rude boksita zvorničkoj „Alumini“.

Prijatelji Srebrenice

You must be logged in to post a comment Login