Kraća radna sedmica u Republici Srpskoj samo izuzetak

Produženi vikend, više odmora, manje stresa, bolje raspoloženje zaposlenih, a jednaka plata i produktivnost bili su vodič za donošenje odluke o četvorodnevnom radnom vremenu u nekolicini domaćih firmi, ali za većinu radnika u Republici Srpskoj to je i dalje nedostižan san.

Jedna banjalučka marketinška agencija nedavno je najavila da će od jeseni njeni radnici umjesto standardnih pet, raditi četiri dana u sedmici, a za isti iznos plate.

Iz ove agencije saopštili su da i dalje rade svih pet radnih dana u sedmici, jer su zaposleni podijelili slobodne dane na način da jedan dio njih ne radi petkom, a drugi ponedjeljkom.

Ovakav princip rada izazvao je polemiku između predstavnika poslodavaca i radnika, čiji su stavovi i inače oprečni o sličnim temama.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić za “Glas Srpske” kaže da skraćenu radnu sedmicu nije moguće sprovesti u praksi.

“Moguće je da se radi i samo dva dana, ali za pola plate, na šta, naravno, niko ne bi pristao. Radnici rade na sat i što više rade, imaju veću platu. Naravno, ako neko ima manje posla, može se desiti da radi četiri, tri ili dva dana, ali to nije koncept koji je održiv”, rekao je Trivić.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da su iskustva evropskih zemalja koje su uvele takvo radno vrijeme pozitivna.

“Iskustva pokazuju da je tada produktivnost veća i da su radnici zadovoljniji, te da je to korisno i za poslodavca, koji ima zadovoljnijeg i produktivnijeg radnika, ali i za samog radnika koji ima više vremena da se posveti sebi i porodici”, rekla je Mišićeva.

Dodala je da se samim tim smanjuje i stres.

“Trebalo bi o tome razmisliti i napraviti dobru analizu, pa vidjeti šta se dobija, a šta gubi. Kada bih lično odlučivala o tome, sigurno da bih dala glas da se radna sedmica skrati sa pet na četiri radna dana, ali da ne dolazi do smanjenja plata”, rekla je Mišićeva. Međutim, podsjeća da je kod nas problematično i uvođenje neradne nedjelje.

“Imamo problem da uvedemo neradnu nedelju za trgovce i otpor poslodavaca je ogroman, a u većini evropskih zemalja je potpuno normalno da se ne radi nedjeljom”, kazala je Mišićeva.

Banjalučanka Ana Savić nada se da će i kod nas zaživjeti inicijativa o četvorodnevnoj radnoj sedmici.

“Čak bi mi bilo prihvatljivo da tokom ta četiri dana radim i prekovremeno, ako treba. To bi bio kao neki balans, jer ovako mi se čini da sve vrijeme samo idem na posao, a da ne pričam o obavezama koje ne mogu da uradim tokom radnog vremena. Bilo bi to višestruko korisno za sve”, rekla je Savićeva.

Posao od kuće

Saša Trivić kaže da ni rad od kuće, koji je bio naročito aktuelan tokom pandemije virusa korona, nije ispunio očekivanja.

“Firme u kojima zaposleni rade od kuće imaju probleme, jer se radnici ne druže sa drugim ljudima, pa postanu asocijalni. Osim toga, nisu produktivni i nema kreativne saradnje između njih”, rekao je Trivić, javlja Glas Srpske.

You must be logged in to post a comment Login