Korisni citati Bila Gejtsa

Ako postoji čovek koji je tvorac svog uspjeha onda je to Bil Gejts. On je svjedok da optimizam i snovi mogu dovesti do cilja iz mašte. Ovi njegovi citati će vam pomoći da i sami ostvarite svoje snove.

“Uspjeh je loš učitelj. On pametne ljude zavede da misle da ne mogu izgubiti.”

Koliko god uspješni bili, važno je da ostanete skromni. Kao i sam život, i uspjeh je prolazan. Može presušiti u trenutku. Jedina konstanta u životu je promjena.

Zapamtite da uspjeh može da promijeni vaš život, ali nikada ne smije da promijeni ko ste. Poštujte sve ljude koje ste sreli, budite zahvalni na uspjehu i vraćajte svijetu oko sebe.

Više naučimo kroz poraze nego trijumfe. Zato ne dajte da vas uspjeh zaslijepi, jer sa porazom dolaze najveće znanje i najveća inspiracija.

“Nemojte porediti sebe ni sa kim na svijetu… Ako to radite, vrijeđate sebe.”

Vi ste jedinstveni. Ostanite toga svjesni u svakom trenutku. Percepcija uspjeha je subjektivna. Zato − mjerite svoj uspeh u odnosu na to koliko živite po svojim vrijednostima umjesto da sebe poredite s drugima.

Svi se krećemo različitim tempom i svako od nas bira svoj put. Nekada je potrebno da pogriješimo kod nekoliko skretanja da bismo završili na pravom putu. Zato se ne plašite slučajnosti i grešaka. Niko ne treba da živi istim životom kao drugi. Isto važi i za karijeru i njen razvoj.

“Vaše nezadovoljne mušterije su najveći izvor učenja.”

Vlasnici biznisa najviše mogu naučiti od nezadovoljnih mušterija. Ako je veliki broj nezadovoljan u vezi sa istom stvari, to je siguran znak da je konkretna promjena potrebna.

Isto važi i za privatni život. O svojim manama najviše naučimo od onih koji nisu zadovoljni nama i kritikuju nas. Naročito najbližih.

Često ćete u životu čuti da ne treba da vas bude briga šta drugi misle o vama. Ovo je dobar savjet, kada je riječ o poznanicima ili strancima. Ali kada vam oni koji vas vole ukazuju na vaše mane, uvijek treba stati i staviti prst na čelo.

Život se sastoji iz njegovanja odnosa i građenja mreža. Ako je neko nezadovoljan vama, aktivno i otvoreno komunicirajte o razlozima nezadovoljstva. Ovo je dobar savjet i za poslovni i za privatni život.

“Budite dobri prema štreberima. Velike su šanse da ćete završiti radeći za nekog od njih.”

Predstava o popularnosti mijenja se kako starimo. Najveći luzer u osnovnoj školi može postati đak generacije u srednjoj. Isto tako, najveći štreber na fakultetu može bataliti školovanje da bi postao najznačajniji čovjek na svijetu.

Svi zaslužuju vaše poštovanje jer nikad ne znate gdje će ko završiti. Život je dug i nepredvidljiv, mnogo je obrta, uspona i padova. Posijte sjeme dobrote na vrijeme, gradite odnose od najranijih dana i nikada nećete biti sami.

“Život nije fer − naviknite se na to!”

Život nije med i mlijeko. Mnogo je padova i borbi. Veći dio svega odvija se van naše kontrole. Na momente sve izgleda haotično.

Sve što možete da uradite je da prihvatite realnost života. I njegove dobre i loše strane. Pronađite balans u svemu tome.

Najznačajnije trenutke u našim životima posmatramo kao takve upravo zato što sa druge strane postoje najbolnija iskustva. Ovo je prirodni tok. Razvijamo se kroz borbu. Mirne vode proizvode inerciju.

Koliko su savjeti Bila Gejtsa univerzalni ne treba posebno isticati. Ako želite da u životu postignete uspjeh, slijedite ih i ne odustajte od svojih ideja.

Izvor: Dnevni avaz Foto: Huffington post

You must be logged in to post a comment Login