Kontracepcijske pilule štite žene od određenih vrsta raka

Žene koje koriste kontracepcijske pilule zaštićene su od nekih vrsta karcinoma 30 godina, pokazalo je istraživanje. One koje koriste pilule za kontracepciju imaju manje šanse za rak debelog crijeva, endomterija ili jajnika nego žene koje ih nisu koristile.

Istraživači s univerziteta u Aberdeenu proučavali su rizik od obolijevanje od raka kod žena koje su tokom reproduktivnih godina koristile kontracepcijske pilule i otkrili da one nisu izložene riziku za obolijevanje kasnije u životu.

U istraživanju koje se provodilo u protekle 44 godine učestvovalo je 46.000 žena.

“S obzirom da studija traje toliko godina u mogućnosti smo da posmatramo dugoročne učinke povezane s pilulama. Ono što smo saznali da na osnovu podataka koji su skupljani 44 godine jeste da žene koje su koristile pilule imaju manju vjerovatnoću od obolijevanja od raka debelog crijeva, endometrija i jajnika. Dakle, zbog korištenja pilula tokom reproduktivnih godina žene su zaštićene najmanje 30 godina nakon što ih prestanu koristiti. Nismo pronašli nikakve dokaze o novim rizicima za rak kad žene postaju starije”, kazala je doktorica Lisa Iversen.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynaecology.

You must be logged in to post a comment Login