Koliko suhomesnatih proizvoda smijemo da jedemo nedeljno?

Konzumacija više od četiri sendviča sa suhomesnatim proizvodima nedjeljno može da bude opasna po zdravlje, naročito kod astmatičara, pokazala je studija sprovedena na 1000 francuskih ispitanika.

Naučnici vjeruju da previše mesnih prerađevina u ishrani može da ima naročito opasno dejstvo na astmatičare zbog aditiva natrijum nitrita koji se koristi u konzerviranju proizvoda dobijenih preradom mesa, prenose mediji.

Natrijum nitrit čini da suhomesnati proizvodi zadrže crvenu boju, a poznato je da veće količine u organizmu mogu da ometu transport kiseonika u krvi i ćelijama.

Njihova konzumacija može da oteža normalno funkcionisanje disajnih puteva, ali naučnici kažu da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja prije donošenja konačnih zaključaka, i u međuvremenu savjetuju konzumiranje zdrave hrane i raznovrsnih namirnica, poput mediteranske dijete.

Mesne prerađevine se već dugi niz godina povezuju sa rakom, pa naučnici savjetuju da dnevno ne konzumirate više od 70 grama suhomesnatih proizvoda, odnosno ne više od jedne kobasice i jednog režnja slanine.

Francuski naučnici su pratili navike ispitanika u ishrani od 2003. do 2013. godine. Polovina ispitanika je bolovala od astme, a kod ostalih volontera i u kontrolnoj grupi nije zabilježeno takvo stanje.

Studija se fokusirala na vezu između simptoma astme – osjećaj nedostatka vazduha sa fenomenom i bez fenomena stertoroznog disanja (glasno, čujno disanje u vidu šištanja), pritiska u grudnom košu sa osjećanjem naduvanosti pluća, napada suvog kašlja – i konzumiranja dva režnja šunke, jedne kobasice i dva režnja salame.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login