Koliko se često trebate vagati i u koje doba dana?

Liječnici koji se bave pretilošću i regulacijom tjelesne težine otkrivaju koliko je zaista važno znati pratiti svoju težinu ili težinu svog djeteta.

Kod kuće, u svlačionici u teretani ili u liječničkoj ordinaciji, stajanje na vagu obično stvara barem malu neizvjesnost ili nelagodu.

Danas, neki kažu da je za većinu zdravih ljudi tjelesna težina samo jedan od nekoliko pokazatelja koji daju uvid u stanje u kojem se nalazite. “Naša težina je samo jedan broj”, kaže Natasha Bhuyan, liječnica obiteljske medicine u Phoenixu i članica Američke akademije obiteljskih liječnika. “To ne odražava naše cjelokupno zdravlje.” Ako ste, poput većine nas, odrasli u generaciji kada je težina određivala određeni stupanj osobne vrijednosti, može biti zbunjujuće znati koliko se često trebate vagati.

Stručnjaci su nam rekli koliko je učestalo vaganje odluka koja bi trebala biti u skladu s vašim osobnim zdravstvenim ciljevima, životnim stilom i vašim stajalištem o težini i cjelokupnom zdravlju. Zdravstveni djelatnici dali su nam savjete koliko često treba stati na vagu te alternativne metode praćenja napretka zdravlja. Bilo da ciljate na gubitak težine, izgradnju mišića, održavanje trenutne težine ili jednostavno pazite na svoje opće zdravlje, razumijevanje najboljeg načina (i vremena) za vaganje može učiniti veliku razliku.Evo koliko često biste se trebali vagati

Angela Fals, liječnica za pretilost i pedijatrica kaže da iako je konvencionalno mišljenje dugo smatralo da su dnevna vaganja najučinkovitija za mršavljenje, istina je da koliko često biste se trebali vagati razlikuje se od osobe do osobe.

Dr. Fals kaže da tjedno vaganje može biti učinkovito. Provjera težine jednom tjedno može ponuditi točan odraz vašeg napretka, smanjiti zabrinutost oko težine i pomoći u praćenju promjena, piše The Healthy.

Maxine Smith, registrirana dijetetičarka s klinike Cleveland, slaže se oko učinkovitosti tjednog vaganja te predlaže da odaberete određeni dan svakog tjedna, poput primjerice svakog petka. Usklađenost s danom u tjednu može vam pružiti jasan uvid u trendove promjene vaše težine i fleksibilnost u vašem životnom stilu.

Konsenzus među stručnjacima je da je dosljednost u ponašanju, a ne učestalost, ključna. Istraživanje iz 2017. zaključilo je da su najbolji rezultati u mršavljenju došli iz obrasca ponašanja koji uključuje redovito vaganje, praćenje prehrane i bavljenje najmanje 60 minuta tjelesne aktivnosti visokog intenziteta tjedno.

Najbolje vrijeme za vaganje

Za učinkovito praćenje težine dr. Fals preporučuje vaganje ujutro nakon korištenja kupaonice, a prije jela ili pića. Uvijek koristite istu vagu kako biste osigurali pouzdanost. Ovaj pristup daje točniju sliku vašeg napretka.

Dr. Fals savjetuje roditeljima: ne preporučuje vaganje djece. Objašnjava da kod male djece previše fokusiranja na brojku na vagi može dovesti do nezdrave opsjednutosti težinom, potencijalno uzrokujući poremećaje prehrane i probleme sa slikom tijela. Predlaže da prikladnije razdoblje za redovito vaganje dolazi kasnije. “Za starije tinejdžere i odrasle koji mogu pristupiti mršavljenju iz uravnoteženije perspektive, često ili svakodnevno vaganje može biti motivacijski alat i pomoći da ostanu na putu prema ciljevima.”

Što treba znati o fluktuacijama težine

Ako ste u bilo kojem trenutku pratili dnevno vaganje, dr. Fals kaže da nije čudno ako vam je to uzrokovalo stres ili negativno utjecalo na vaše raspoloženje. Dnevna težina može varirati zbog prirodnih čimbenika poput zadržavanja vode i hormonalnih promjena. “Normalno je vidjeti razliku od nekoliko kilograma iz dana u dan”, kaže dr. Fals, bilježeći varijable kao što su doba dana, posjeti kupaonici i menstrualni ciklusi kod žena.

Istraživanja su također utvrdila jasnu vezu između težine i sna. Neadekvatan san može povećati razinu kortizola, hormona stresa, što dovodi do povećanog apetita i žudnje za slatkom, prerađenom hranom, što pridonosi debljanju. Osim toga, nedostatak sna može oduzeti energiju potrebnu za tjelesnu aktivnost.

Novi načini “vaganja”

Dr. Falls ističe da danas postoje različite metode praćenja vašeg mršavljenja ili debljanja koje ne uključuju vagu. Dok brojanje kalorija ili vaganje hrane može biti zamorno i dugoročno manje učinkovito, ona predlaže jednostavne tehnike poput korištenja veličine šake za procjenu porcija obroka može biti od velike koristi. Također kaže da aplikacije za praćenje obroka, fitnessa i spavanja, mjerenje koraka i aplikacije za kućne vage mogu biti korisne.

Dr. Bhuyan naglašava važnost fokusiranja na opće zdravstvene ciljeve i na to kako se osjećate. Na primjer, ako vam je cilj jesti zdravije, pratite učestalost domaćih obroka ili dnevni unos povrća. Ako trenirate za određeni fitness cilj kao što je trčanje na 5 km, pratite svoje dnevno trajanje vježbanja i napredak tijekom vremena. Ona vjeruje da ovi smisleni ciljevi i metrika značajno utječu na cjelokupno zdravlje više od same težine, piše N1.

You must be logged in to post a comment Login