Koliko internet korisnika postoji u BiH

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) objavila je Izvještaj o rezultatima godišnje ankete korisnika dozvola za pružanje Internet usluga u BiH za 2015. godinu.

U periodu obuhvaćenom istraživanjem, zaključno s 31. decembrom 2015. godine, u BiH je ukupno djelovalo 70 pružalaca internet usluga. Rezultati ankete pokazali su da je u 2015. godini u BiH bilo ukupno 636.726 internet pretplatnika. Agencija procjenjuje da je u istom periodu bilo 2.782.107 korisnika interneta, odnosno da stopa korištenosti interneta u BiH za 2015. godinu iznosi 72,41 odsto.

Kada je u pitanju pristup internetu, u 2015. godini dominantna vrsta internet pristupa bio xDSL, čiji broj pretplatnika čini 58,54 odsto od ukupnog broja internet pretplatnika u BiH, dok su na drugom mjestu pretplatnici kablovskog pristupa – 31,56 odsto od ukupnog broja internet pretplatnika.

Korištenje širokopojasnog pristupa internetu u BiH je u stalnom porastu, o čemu svjedoči podatak da stepen korištenosti širokopojasnog pristupa iznosi 16,82 odsto.

Agencija očekuje da će dalja liberalizacija tržišta telekomunikacija i uvođenje novih tehnologija omogućiti prisustvo kvalitetnih usluga i time nastaviti pozitivna kretanja u primjeni interneta u BiH. Ponuda bržeg i jeftinijeg pristupa internetu je preduslov razvoja informacionog društva, a samim tim i napretka ekonomije i društva u cjelini.

Izvor: Klix.ba

You must be logged in to post a comment Login