Koliko bi domaćice zarađivale da su plaćene za svoj posao

Često se može čuti da biti majka i domaćica nije lak posao, jer zahtijeva cjelodnevno angažovanje koje podrazumijeva kuhanje, pranje, čišćenje, brigu o djeci i obavljanje niza drugih aktivnosti i sve to besplatno, a da se plaća, plata bi bila više od 50.000 dolara godišnje.

Američki Nacionalni biro za ekonomska istraživanja je želio da sazna koliko bi one zarađivale kada bi im se taj trud plaćao i u saradnji sa stručnjacima Univerzitata Teksasa izračunao da bi njihova plata iznosila oko 52.000 dolara godišnje.

Da bi došli do tog rezultata, autori studije su tokom 10 godina pratili nekoliko porodica, ocjenjujući svakodnevne zadatke koje su obavljali vodeći brigu o djeci i kući.

Tom problematikom se pozabavio i američki internet portal Salary.com koji je proveo anketu među više od šest hiljada žena.

Studijom je utvrđeno da žene rade u prosjeku 94 sati sedmično i da bi, imajući u vidu satnice kućnih pomoćnica i kuharica, trebalo da zarađuju oko 8.000 dolara mjesečno.

Treba imati na umu i da su mnoge žene zaposlene, pa kada bi se na platu domaćice, dodala i zarada sa posla, njihova godišnja primanja bi bila daleko veća.

Izvor: Tanjug, N1

You must be logged in to post a comment Login