Kolači iz Srebrenice s ljubavlju

U prostorijama nekadašnje pekare, u srebreničkom naselju Učina bašča, već 11 godina posluje kompanija Gusto e sapore iz Tuzle.

Ova kompanija u Srebrenici radi od 21. novembra 2005. godine, a pored proizvodnje kolača, ovdje se proizvodila i tjestenina.

„Kompanija Gusto e sapore trenutno upošljava 14 radnika, mahom žena. Desetoro njih radi već duže vrijeme, dok je četvoro novozaposlenih“, rekla nam je Hajrija Đozić, šefica proizvodnje u srebreničkoj poslovnici fabrike kolača Gusto e sapore.

Proizvodi iz ove poslovnice distribuiraju se u Tuzlu iz koje se dalje preusmjeravaju na domaće tržište.

Već godinama ovdje zajedno rade i funkcionišu pripadnici dvije najzastupljenije nacionalne skupine u Srebrenici.

„Atmosfera u proizvodnji jako je pozitivna. Radnici ne gledaju na to ko je koje nacionalnosti. Kada je pauza ovdje svi jedu i piju istu hranu i za istim stolom. Svi radnici su jako vrijedni i najbitnije je da obave svoj posao“, rekla je Đozić.

Proizvodnja se trenutno odvija u jednoj smjeni, dok se nekad proizvodilo u dvije. Naša sagovornica rekla je da je u planu proširivanje proizvodnje što bi značilo ponovo uvođenje druge smjene.

„Ovdje radim već devet godina. Nekada se umorim, a nekad i ne. Zadovoljna sam uslovima na poslu, a i platom koja je redovna. Poštovanje i odnos sa kolegama jako je korektan. Oni mene poštuju, kao i ja njih“, rekla nam je Zorica Grujičić, jedna od radnica u ovoj kompaniji.

Pored hurmašica i drugih vrsta kolača u ovom pogonu proizvode se i torte koje građani naše zemlje imaju priliku da kupe u svim većim prodajnim centrima u BiH.

Piše: Bekir Halilović Foto: Mladen Kojić

You must be logged in to post a comment Login