Koji su glavni uzroci steriliteta kod muškaraca

Saznajte šta najčešće uzrokuje neplodnost kod muškaraca i na koji način se ovi problemi mogu dijagnostifikovati.

Sterilitet pogađa sve veći broj muškaraca, a često se njegovi uzroci kriju u lošim životnim navikama.

Ovo su neki od životnih izbora koji negativno utiču na plodnost muškarca, mada u listu nisu uključeni svi potencijalni uzroci.

Cigarete, alkohol, steroidi

U najčešće uzroke muškog steriliteta spada pušenje, jer značajno smanjuje broj i pokretljivost spermatozoida. Zatim, duže korišćenje marihuane i drugih droga, kao i hronični alkoholizam. Pored bolesti zavisnosti, tu je i nekontrolisano uzimanje steroida, koje izaziva skupljanje testisa i neplodnost. Takođe, previše intenzivne vežbe dovode do proizvodnje visokog nivoa steroidnih hormona nadbubrežne žljezde, što izaziva nedostatak testosterona i dovodi do neplodnosti. Nekad i tijesan veš može da bude uzrok muškog steriliteta – jer povećava temperaturu tijela, što rezultira smanjenjem produkcije spermatozoida. Neuhranjenost i anemija, kao i prekomereni stres – često su uzroci neplodnosti muškaraca.

Hormoni

“Mali procenat muškog steriliteta je izazvan hormonskim problemima. Nekoliko stvari može da krene naopako sa hipotalamus-hipofiza endokrinim sistemom. Na primjer, mozak možda ne uspijeva da pravilno otpusti gonadotropin – oslobađajući hormon (GnRH). On stimuliše hormonski put koji izaziva sintezu testosterona i proizvodnju sperme. Poremećaj u otpuštanju GnRH-a dovodi do nedostatka testosterona i sperme, odnosno do prestanka njene proizvodnje”, objašnjava dr Đurđević Starović.

Fizičke smetnje

Niz fizičkih problema može da izazove muški sterilitet. Oni ili ometaju proizvodni proces sperme ili put kojim spermatozoidi putuju od testisa do vrha penisa. Te probleme obično karakteriše mali broj spermatozoida i/ili abnormalna morfologija sperme. Osim fizičkih, postoje i psihološki problemi koji mogu da utiču na neplodnost muškaraca. Međutim, ponekad je teško razdvojiti fizičke i psihološke komponente problema, jer dijeluju zajedno. Neki od problema su erektilna disfunkcija, prevremena ejakulacija…

Izvor: B92.net

You must be logged in to post a comment Login