Koji narod na svijetu se naj(ne)zdravije hrani?

Novo istraživanje objavljeno u Lancet Global Health stručnom časopisu pokazalo je da se građani Jermenije najnezdravije hrane.

Do tih zaključaka istraživači su došli ispitujući nacionalne podatke više od 90 odsto zemalja svijeta, kako bi analizirali kako su se ljudi hranili između 1990. i 2010.

Zatim su odredili tri šeme ishrane. Prva je bila zasnovana na zdravim namirnicama: voću, povrću, mahunarkama, orasima, sjemenkama, integralnim žitaricama, mlijeku, polinezasićenim masnim kiselinama, ribom i vlaknima.

Druga grupa određena je prema prisustvu sedam nezdravih sastojaka ishrane: neprerađenog crvenog mesa, mesnih prereađevina, zašećerenih napitaka, transmasti, zasićenih masti, holesterola i soli.

Treća je određena prema svim grupama hrane.

Koristeći te podatke istraživači su zemljama davali bodove od 0 do 100, pri čemu su viši brojevi ukazivali na zdraviju ishranu stanovništva.

Kada je riječ o Evropi, najlošije se hrane Belgijanci i Mađari, kao i bivše sovjetske republike Uzbekistan, Turkmenistan i Kirgistan.

Kad su istraživači uzeli u obzir pol i starost ispitanika, otkrili su da se stariji kvalitetnije hrane od mlađih, a žene bolje od muškaraca.

Dr Fumijaki Imamura sa Univerziteta u Kembridžu koji je predvodio studiju kaže da je poboljšavanje ishrane ključna taktika u borbi protiv opasnih bolesti.

Izvor: B92.net

You must be logged in to post a comment Login