Koje stvari ne biste smjeli stavljati u mikrotalasnu

Hrana podgrijana u mikrotalasnoj pećnici je sigurna za konzumaciju, a korištenje ovog kućanskog pomagala štedi vam vrijeme za pripremu obroka u mnogim situacijama. No, ne treba ga koristiti baš uvijek.

Izbjegnite sljedeće namirnice i ambalaže te se ‘spasite’ od neočekivanog rasta bakterija u hrani, čudnih eksplozija jestivih sastojaka i uništenih nutrijenata u zdravim zalogajima.

Svježa jaja u ljusci

Posve je u redu ako se odlučite ispeći ili podgrijati jaja nakon što ste razbili opnu jajeta. No, nemojte pokušavati napraviti kuhano jaje u mikrotalasnoj pećnici, jer bi izlaganje visokoj temperaturi moglo dovesti do nakupljanja pare ispod ljuske jajeta, te puknuća iste. Jaja radije skuhajte na tradicionalni način i tako si smanjite količinu nereda koji ćete nakon kuhanja morati očistiti.

Voće u komadu puno vode

Iz istog razloga ne preporučuje se stavljati u mikrotalasnoj pećnicu ni voće s visokom koncentracijom vode, jer bi plod mogao eksplodirati i tako vam stvoriti dodatan set problema. Želite li ugrijati voće poput kruške, breskve ili šljive, a bez štetnih posljedica, najbolje ga je narezati prije stavljanja u mikrotalasnu pećnicu. Koncentracija vode ostaće ista, ali će se smanjiti pritisak pod korom ploda.

Smrznuto meso

Mikrotalasna pećnica može biti odlično pomagalo za odmrzavanje mesa koje ste zaboravili izvaditi iz ledenice par sati prije kuhanja. No ako smrznuto meso odmrznete uz pomoć ovoga pomagala, odmah ga iskoristite i termički obradite. Američko ministarstvo poljoprivrede otkrilo je da se nedugo nakon odmrzavanja u ‘toplijim’ dijelovima mesa počinju stvarati bakterije, zbog kojih se meso kvari.

Hrana prekrivena aluminijumskom folijom

Aluminijumska folija u mikrotalasnoj pećnici može zaiskriti te izazvati vatru. Kada podgrijavate ostatke hrane, uvijek odstranite aluminijumsku foliju s posude.

Kokice u smeđoj papirnatoj vrećici

Možda ste nakanili izbjegavati industrijska pakiranja kokica za mikrotalasnu pećnicu zbog loše reputacije i zdravlja, no nemojte ih mijenjati s papirnatim vrećicama iz kućne radinosti. Bilo kakva vrsta ljepila ili tinte iz vrećice ispustiće štetne pare te tako ugroziti jestivost namirnice. Takođe, postoji šansa da se papir zapali.

Savjet plus:

Ne palite mikrotalasnu pećnicu kad ničega nema u njoj. Zbog ove greške pećnica bi se mogla pregrijati i prestati raditi.

Izvor: Punkufer.hr

You must be logged in to post a comment Login