Ko češće komentariše na internetu, pristalice teorija zavjera ili nauke

Istraživanje provedeno u SAD-u i Italiji pokazuje kako su pristalice teorija zavjera aktivnije na društvenim mrežama te češće komentarišu vijesti od onih koji vjeruju u nauku.

Na uzorku od 1,2 miliona ljudi u SAD-u i Italiji istraživano je kako se vijesti iz sfere teorija zavjera i vijesti iz nauke konzumiraju i oblikuju na društvenim mrežama. Na internet je lansirano 4.709 “trolovskih” informacija te sarkastičnih imitacija teorija zavjera.

Čak 77,99 posto “lajkova” i 80,86 posto komentara potvrđujućeg sadržaja stiglo od korisnika koji često posjećuju stranice teoretičara zavjere. Dezinformacije nisu prepoznali ni kad su bile izmišljena satira. Korisnici stranica teorija zavjera više su fokusirani na postove među istomišljenicima, a pažnja im je snažnije orijentisana na širenje takvih ideja.

Korisnici naučni dokazanih vijesti su pak manje zaokupljeni njihovim širenjem, ali više komentarišu na stranicama teoretičara zavjera. Stručnjaci vjeruju da je to zbog toga što žele spriječiti širenje teorija koje se ne baziraju na provjerenim činjenicama.

Na svaki komentar na naučnim stranicama, dolazi mnogo više komentara onih koji vjeruju u teorije zavjera, a stručnjaci upozoravaju kako nije riječ o bezopasnoj pojavi, jer u nerazvijenim zemljama vjerovanje u takve teorije odnosi živote.

Izvor: Index.hr

You must be logged in to post a comment Login