Knjige romskih pisaca poklonjene bibliotekama u Bratuncu i Srebrenici

Izdavačka kuća “Rrom Produkcija” iz Beograda poklonila je knjige romskih pisaca Narodnoj biblioteci Bratunac i Narodnoj biblioteci Srebrenica, sa ciljem zajedničke saradnje i organizovanjem radionice vladanja tehnikom pisanja eseja i priča, kao i promociju mladih autora iz ova dva mjesta.

Zlatomir Jovanović u Bratunac i Srebrenicu dolazi kako bi promovisao izdavačku kuću “Rrom Produkcija” iz Beograda koja izdaje knjige romskih pisaca.

Zlatomir Jovanović

“Bibliotekama u Bratuncu i Srebrenici poklonio sam set knjiga 17 pisaca iz naše izdavačke kuće. Knjigama romskih pisaca želimo da predstavimo autore i kulturu o kojoj se najčešće gleda na pogrešan način”, kaže Jovanović.

Osnova njegove posjete je upoznavanje sa ljudima i dalja saradnja.

“Imao sam priliku da razgovaram sa predstavnicima ove dvije opštine i predložio sam im da zajedno organizujemo dvodnevne radionice pisanja priča i eseja koje ćemo predstaviti kao zbornik radova mladih pisaca iz Srebrenice i Bratunca na 61. Sajmu knjiga u Beogradu”, objašnjava Jovanović.

Zadovoljan je jer su opštine obećale podržati njegovu ideju, te je zakazao termine radionica u biblitekama. Prva radionica održaće se 11. i 12. septembra u Bratuncu, a druga 13. i 14. septembra u Srebrenici.

Violeta Radić, bibliotekarka Narodne biblioteke Srebrenica, ističe da je ova ustanova do sada imala veoma dobru saradnju sa Romima i da je ovo način kako učiti i kako korisnike biblioteke edukovati o drugim narodima kroz njihove autore.

“Značaj za biblioteku je veliki, jer pored zajedničkog rada dvije biblioteke, upoznavanja djece iz Bratunca i Srebrenice, stvara se dobra osnova za buduću saradnju sa romskom zajednicom, koja je i do sada bila veoma dobra”, kaže Radićeva.

Kako je rekao Jovanović, želja mu je da uradi međunarodnu zbirku dječije poezije koja bi okupila autore iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, što će biti njegov naredni projekat.

Zlatomir Jovanović već 35 godina bavi se promocijom romske kulture, profesor je razredne nastave i prvi učitelj romskog jezika u Srbiji. Autor je više zbirki poezija i romana i autor nekoliko stručnih knjiga za učenje romskog jezika.

You must be logged in to post a comment Login