Klotjevac i seoski turizam sve popularniji za turiste

U Klotjevcu, 35 kilometara udaljenemo od Srebrenice, povratak se odvija sporo, uporedo se razvija i seoski turizam koji svake godine bilježi porast.

Halid Mešanović iz Klotjevca kaže da je obnovio kuću koju izdaje turistima, a kada prođe sezona tu ostaje sa svojom porodicom.

“Svake godine dolaze ljudi koje dovodi Haris Halilović, koji je porijekolim iz Klotjevca, a koji je doktorirao, dovodi ih baš ovdje u Klotjevac i želi da im pokaže prirodu ovog kraja”, kaže Mešanović.

Na meniju ovog domaćinstva nalazi se domaća kuhinja i proizvodi koji se najviše dopadaju strancima zbog čega se vraćaju.

“Nudimo im punjene paprike, sarmu, pitu, pekmez sa kajmakom, sve što mi proizvodimo, a najviše vole boraniju”, priča Mešanović.

Porodica Mešanović u Klotjevac se vratila prije 15 godina i kažu nije bilo lako.

“Počeo sam sa 15 do 20 ovavaca. Nekad otresem šljive, prodam, pa sam izašao na oko 200-250 ovaca”, kaže Mešanović.

Jedan od rijetkih koji se vratio je i Meho Izmirlić koji je proputovao širom svijeta i odlučio da se vrati na svoju zemlju.

“Ovaj kraj za mene najbolji na svijetu. Puno sam svijeta obišao, ali ovaj kraj je za mene najbolji. Bio sam u Iraku, Siriji, Njemačkoj, bivšim jugoslovenskim republikama”, priča Izmirlić.

Povratak bi bio veći kada bi se obnovile kuće, kažu povratnici iz ovog sela i ističu da im nedostaje put, javlja TV Liberty.

You must be logged in to post a comment Login