Da li će Klotjevac i dalje biti na geografskoj karti Srebrenice

„Delegatski list“ – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: I

Broj: 1

Februar 1979. godine

Da li će Klotjevac i dalje biti na geografskoj karti Srebrenice

Otkako je, u julu prošle godine, HE „Bajina Bašta“ ispustila vodu iz Akomulacionog jezera Perućac, zbog remotna postrojenja i obavljanja izvjesnih radova vezanih za izgradnju reverzibilne električne, gotovo hiljadu stanovnika u selima Đurđevcu, Sjedači, Rađenovićima, a posebno u Prohićima i Klotjevcu, ostalo je bez mirnog sna. Poslije naglog ispuštanja vode iz jezera tlo je počelo da puca, a zatim su se ove zlosutne pukotine proširile na kuće i druge zgrade od kojih su mnoge uništene. Zemljište koje je krenulo za Jezerom i dalje ne miruje.

Od predsjednika Skupštine opštine dobili smo ogroman materijal, koji nas je uvjerio da su drugovi iz Opštine pomono pratili situaciju a i aktivno se uključili da riješe na najbolji mogući način. Za sada im je problem kako da nađu čovjeka koji bi kordinirao svim ovim poslovima, iako se nude jako dobri uslovi u pogledu ličnog dohotka.

Za sada, niko ne zna koliko će ukupna šteta biti i hoće li pucanje zemljište prestati. Siguro je samo da je u Klotjevcu ugroženo oko 70 domaćinstava a u Sejdinovićima ih ima desatak za koje se mora naći riješenje. Komisija je pregledala objekte i u ostalim selima i ustanovila da na 43 porodične stambene zgrade ima manjih pukotina, ali, za sada bez opasnosti za dalje stanovanje. Kod desetak najugroženijih domaćinstava u Klotjevcu, imovina je već procjenjena.

Hidroelektrana „Bajina Bašta“ isplatila im je oko 10 miliona dinara. Mnogim ugroženim domaćinstvima u Klotjevcu jasno je da nema više povratka na dosadašnje ognjište. Neki se teže a neki lakše mire sa sudbinom koja iih je zadesila, ali se ipak, svi slažu da odavde moraju otići.

Budnost zbog opasnosti od pucanja i klizanja zemljišta se ne smanjuje. U mobilnom stanju su štabovi civilne zaštite, mjesene zajednice, radnici Hidroelektrane u Bajinoj Bašti i svi ostali čija je pomoć dragocjena. Tereni se svakodnevno obilaze, osmatraju pukotine i sve druge promjene o čemu se obavještava Hidroelektrana kako bi se u slučaju veće opasnosti odmah intervenisalo.

Saznajemo da je SR BiH već uputila prvu pomoć opštini Srebrenica u iznosu od milion dinara. Isto tako, od Hidroelektrane Bajina Bašta zatraženo je da na terenima za koje se utvrdi da su stabilni odredi i uredi najmanje tri lokacije na koje bi se mještani iz ugroženih sela preselili. Predloženo je ovom kolektivu da razmotri i u ovom kraju podigne jedan manji privredni objekat u kojem bi se zaposlili zemljoradnici iz ovog sela, i koliko-toliko, nadokanadili do izgubljenog dohotka s bogatog poljoprivrednog zemljišta koje je uzela Drina.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Narodnoj biblioteci Srebrenica na ustupljenom materijalu iz Zavičajne zbirke. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Biblioteci jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login