KK “Bratunac”: Jedini prvoligaši u regiji su iz Bratunca

Nije oduvijek nosio današnji naziv, tek devedesetih godina dobio je ime koje i danas nosi.

Košarkaški klub Bratunac osnovan je 1974. godine, a današnje ime nosi zbog toga što mu je jedini finansijer Opština Bratunac, iz budžeta dobijaju oko 40.000 KM, od toga se plaćaju sva putovanja, sudije, prevoz, zakup sale i svih drugih obaveza.

Već nekoliko godina unazad stabilno igraju u Prvoj ligi RS, ovu sezonu je prvi tim ovog kluba završio na 6. mjestu, prethodnu sezonu završili su četvrti na tabeli, a cilj im je da i dalje budu u prvih deset, da ne dozvole sebi da se bore za opstanak.

KK Bratunac

“Naravno, pored činjenice da i dalje želimo da se zadržimo u društvu najboljih ekipa u RS, naš cilj je i proizvodnja igrača za prvi tim. Međutim, kod nas je najveći problem nepostojanje fakulteta na koje bi naša djeca išla, zbog toga imamo stalni odliv igrača“, rekao je trener u ovom klubu Ognjen Radić.

Drugi problem kluba jesu mlađi igrači koji odlaze i ranije, njih ništa ne vezuje za klub jer nemaju ugovor, tako da mogu otići kad god im se ukaže prilika.

“Kada odu dva-tri najbolja mlađa igrača, odmah nemamo igrače za prvi tim, tako da je teško zadržati kvalitet seniora“, kaže Radić.

Poniri KK

Mnogi supertalentovani igrači koji su potekli iz ovog kluba sada igraju u poznatim klubovima, kako u BiH i Srbiji tako i širom svijeta, pa Marko Šarenac igra u “Metalcu“ u Srbiji, Stefan Radosavljević je otišao u “Igokeu“, Mladen Milošević je igrač u “Mega Leksu“ u Beogradu, Boriša Simanić igra u “Crvenoj Zvezdi“ u Beogradu, Nikola Gajić je potencijalni seniorski reprezentativac BiH. Mnogi igrači koji su prve košarkaške korake napravili u ovom klubu sada igraju po cijelom svijetu – u SAD-u, Bugarskoj, Kipru, Austriji, Gruziji, Švedskoj…

U klubu trenutno trenira oko 100 djece, od toga su prijavljene dvije selekcije – selekcije pionira i juniora, koji se takmiče u područnoj košarkaškoj ligi. Pored toga, od ove godine u klubu treniraju i djevojčice, to je novost u klubu jer do sada nisu bile zastupljene, a takođe imaju i školu košarke.

žENSKA SEKCIJA KK Bratunac

“Sama činjenica da se nalazimo u rangu i ligi sa klubovima dosta većim od nas, koji su iz velikih gradova, imaju veće budžete, samim tim i mogućnosti, uvećava uspjeh koji mi postižemo kao jedini prvoligaši u regiji. U takvoj konkurenciji izboriti se za stabilnog prvoligaša zaista je veliki uspjeh“, istakao je Ognjen Radić.

Piše: Dragana Vučetić

You must be logged in to post a comment Login