Kinezi troše milijardu i po dolara na kućne ljubimce

Bogati Kinezi troše milione dolara na svoje ljubimce tako što im udovoljavaju na razne načine, kupovina zasebnih nekretnina, brojna uljepšavanja, pa čak i skupe ogrlice i nakit za životinje.

U Kini je jedna od najnižih stopa rađanja djece tako da parovi često imaju i više ljubimaca na koje troše par stotina dolara mjesečno.

Prosječno šangajsko domaćinstvo, koje ima četiri mačke i dva psa, mjesečno daje oko 600 dolara za hranu, pijesak i kupke. A tu su i godišnji zdravstveni pregledi koji koštaju 245 dolara po ljubimcu, pa kupke u japanskim izvorima i džemperi za zimu i druge đakonije, piše portal B92.net.

“Vodim svoje pse i mačke u salon ljepote, ljeti se opuštaju u hladnijim kupkama, a nekada u spa odeljcima s blatom”, kaže Ju.

psi i mačke

Ju, koja radi pola radnog vremena, kaže da su se ona i njen muž odlučili da nemaju djecu zbog brige o zagađenju, bezbednosti hrane, javnom redu i akademskih pritisaka.

U Kini se očekuje da će zbog brojnih vlasnika pasa doći i do veće potražnje industrije za brigu o ljubimcima za 43%, što je blizu 2,2 milijarde dolara u narednih pet godina.

Sve je više salon za uljepšavanje kućnih ljubimaca, jedan salon čak nudi kinesku masažu i namještanje kostiju kako bi se prevenirao artritis i olakšao bol u kuku što je 20 dolara za 15 minuta, piše CNN.

Izvor: B92.net

You must be logged in to post a comment Login