KATALOG: Upoznajte i posjetite bratunačka sela

Na 10. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma “Dani maline 2016” u Bratuncu predstavljen je katalog, Decentralizovana proaktivna izložba koji ima za cilj da promoviše selo, predstavi ponude i promoviše seoska domaćinstva, a koji realizuje Japanska razvojna agencija za međunarodnu saradnju (JICA).

U katalogu je predstavljeno 50 domaćinstava iz bratunačke opštine iz oblasti voćarstva, pčelarstva, plasteničke proizvodnje, proizvodnje rakije, džemova, stočarstva, šumskog bilja, domaće radinosti i turizma.

Projekat se zasniva na tome da seoska domaćinstva ponude svoje proizvode, prikažu procese u segmentima poljoprivrede, stočarstva, proizvodnje voća i povrća, zanata i na taj način privuku turiste iz gradova.

“Ovaj koncept promoviše alternativni pristup razvoju koji se fokusira na razvoj zajednice i na kolektivne aktivnosti koje donose praktičnu korist ruralnim zajednicama, a ne teoretisanje o fenomenu ruralnog razvoja. Podržavamo svaku društveno odgovornu aktivnost, kako u cilju boljeg upravljanja tako i razvoja kapitala u različitim sektorima u cilju dostizanja pozitivnog identiteta naše opštine”, rekao je u uvodu kataloga Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Kroz katalog je moguće upoznati lokalne proizvođače, saznati čime se bave, kada mogu da prime goste, broj gostiju, kontakt informacije i period kada je moguća posjeta.

“Vjerujemo da će turisti kroz ‘decentralizovane proaktivne izložbe’ moći da osjete, otkriju i iskuse gostoprimstvo, tradiciju i kulturu u ruralnim područjima. Ovaj katalog prikazuje pružaoce programa koji se nazivaju ‘šampioni’ i njihove proaktivne programe, kao što su posebne vrste rakije pravljene po tajnim receptima, obilasci šuma i sakupljanje samoniklog bilja i pečuraka, pravljenje domaćeg sira, džema i soka, ribolov, spremanje tradicionalnih jela, ručna izrada predmeta itd. Oni turistima mogu predstaviti mnoge zanimljive aktivnosti”, kazao je u uvodu kataloga Toshiya Abe, glavni zastupnik JICA na Balkanu.

Katalog možete preuzeti na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login