Kardiolog upozorava: Ove namirnice ozbiljno ugrožavaju zdravlje vašeg srca

Iako se danas restorani (posebno s brzom hranom) često i otvoreno hvale sa specijalitetima s ‘brdom kalorija’, doktori često napominju da zbog srca takvu hranu treba izbjegavati uvijek.

Bez obzira na životnu dob, a premda nam nijedna namirnica neće izazvati infarkt i naglo zaustaviti srce, Dr. Jeff Etherton naglašava da možemo uživati baš u svakoj vrsti hrane, dokle god poštujemo nepisano pravilo koje vrijedi za sve životne radosti i užitke, ono o umjerenosti.

U protivnom, nakon dugog vremena konzumiranja velikih količina, ove namirnice najviše mogu ugroziti kardiovaskularno zdravlje, ističe kardiolog.

Pomfrit

Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce jer svaka ima visok udio zasićenih i trans masti, dvije stvari koje bi trebale činiti maleni postotak naše prehrane. A od svih se prženih užitaka pomfrit ističe kao najgori.

“Kao da ste uzeli komad čistog ugljikohidrata, a zatim ga ispržili i dobro posolili”, objašnjava Etherton, ali “problem je što nam tijela žude za natrijem i lošim masnoćama”. Pomfrit, savjetuje on, pokušajte zamijeniti zdravim grickalicama na biljnoj bazi koje su također ukusne.

Prerađeni mesni proizvodi (posebno kobasice)

Prerađeno meso nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ta kategorija hrane (koja uključuje kobasice, hrenovke, salamu i šunku) povećava rizik od zatajenja srca. Ali Etherton kaže da salama nije najgora namirnica u kategoriji, zbog većeg udjela zasićenih masti najgora je kobasica.

“Zato se možda možete osjećati malo bolje ako za doručak uz jaja ispečete par komada salame”, kaže doktor.

Crveno meso

Crveno meso ima značajnu količinu holesterola i zasićenih masti, te tvar koja je nalik aminokiselinama, L-karnitin, a loša je za zdravlje srca.
Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

“Kako biste bili sigurni ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10 posto prehrane”, rekao je kardiolog, piše Dalmatinski portal.

You must be logged in to post a comment Login