Kampnja povećanja bezbjednosti vozača traktora

Kampanju “Osvjetli obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom.” već nekoliko godina sprovode Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Auto-moto savez Republike Srpske, predstavnici Ministrstva saobraćaja i veza Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te stručne institucije za tehnički pregled.

Cilj kampanje jeste povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj kroz povećanje bezbjednosti vozača traktora, na javnim putevima, a ciljna grupa su vozači traktora tj. nastojanje da se smanji broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktori.

Kroz kampanju je bitno da vozači traktora shvate koliko je bitno da traktori budu, prije svega, tehnički ispravni i da ne učestvuju u saobraćaju ako ne ispunjavaju uslove propisane zakonom.

Do saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama dolazi prilikom udara u zadnji dio traktora zato što traktor nije osvijetljen i vozači drugih vozila ga ne mogu uočiti na vrijeme. Broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktori je relativno mali, ali su posljedice u većini slučajeva katastrofalne.

Traktoriste podsjećamo da koriste žuto rotaciono svjetlo prilikom kretanja na javnom putu, što predstavlja i zakonsku obavezu ove kategorije vozila, da poštuju propise i vode računa o učešću u saobraćaju, radi njihove sigurnosti i radi sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju. navodi se u saopštenju.

You must be logged in to post a comment Login