Kamp mira – Promocija Srebrenice, potencijala, života

Međunarodni “Kamp mira“, projekat je koji realizuje U.G. „Za Srebrenicu“ još od 2011. godine, na srebreničkom jezeru Perućac.

Cilj ovog projekta jeste promocija turističkog potencijala, kao i poboljšanje negativne slike i svijesti koja vlada o Srebrenici.

„Izvorna ideja kampa nastala je još 1999. godine kada je grupa sadašnjih članova U.G. ‘Za Srebrenicu’ organizovala kamp na jezeru Sniježnica u blizini Teočaka. Učesnici kampa iz ’99. godine bila su djeca iz Srebrenice koja su živjela u izbjeglištvu, kao i djeca koja su živjela u Srebrenici“, rekla je Vesna Mustafić, jedna od organizatora međunarodnog “Kampa mira“.

Ona je istakla da je kamp na jezeru Sniježnica bio značajan poduhvat u tom periodu, jer tada još niko nije razmišljao o povratku i pomirenju.

kamp mira srebrenica 02

Prvi međunarodni “Kamp mira” održan je na platou iznad jezera Perućac. Mukotrpnim radom i angažmanom članova udruženja uradila se priprema terena na koji će kasnije biti postavljeni šatori u kojima su boravili posjetitelji kampa.

„U prvoj godini kampa, na jezeru Perućac, imali smo nešto više od 80 posjetitelja. Bili smo jako zadovoljni odzivom i pozitivnim raspoloženjem naših učesnika“, rekla je Vesna.

Već sljedeće godine kamp je promijenio svoju lokaciju. Razrušena osnovna škola u Klotjevcu postala je nova, ovaj put stalna adresa “Kampa mira“.

kamp mira srebrenica 03

„Uvidjeli smo veliki značaj ovog našeg projekta. Bilo nam je jako teško kada smo poslije prvog održanog kampa podigli šatore, ostavivši plato nad Perućcem ponovo praznim. Htjeli smo napraviti nešto trajnije i prisutnije, nešto što će ostati, a ne biti projekat nevladine organizacije koji će proći nakon završetka finansiranja“, rekla je naša sagovornica.

Prve godine kamp je bio finansiran od stane Federalnog ministarstva turizma i okoliša, dok je Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica finansiralo krovnu konstrukciju objekta škole u kojem se nalazi kantina za kampere.

„Vrlo je teško doći do finansijske podrške za održavanje kampa. Prošle godine uopšte nismo imali finansijera ali smo, sredstvima udruženja, uspjeli da insfinansiramo boravak za nekoliko grupa“, kaže Vesna.

jezero perućac kamp mira srebrenica

Ove godine organizatori su aplicirali za donatorska sredstva po pozivu Američke ambasade u BiH za održavanje kampova u 2016. godini. Iz udruženja se nadaju pozitivnom odgovoru, što bi značilo još brojniju posjetu kampu, kao i opštini Srebrenica.

Kroz pet godina postojanja u kampu je bilo više od 2000 ljudi iz različitih krajeva BiH, regiona i svijeta.

You must be logged in to post a comment Login