Kako vam pas pokazuje naklonost

Oni ne mogu da nam kažu šta osjećaju, ali psi određenim radnjama i ponašanjem pokazuju svoju naklonost. Za vas smo “dešifrovali” pseće znake nježnosti…

Mahanje repom

Mahanje repom je prvi signal koji ljudi primijete, ali time pas ne pokazuje baš uvijek naklonost. Pas može mahati repom kada mu je drago što vas vidi ili kada ga češkate po leđima. Tada je značenje sigurno pozitivno.

Međutim, pas nekada maše repom kako bi ukazao na strah ili nervozu. Razumijevanjem suptilnih razlika u mahanju repa otkrivamo prave emocije našeg ljubimca.

Lizanje

Čin lizanja takođe ima više značenja, ali ako vas pas liže da vas pozdravi, to je često znak naklonosti. Nježni psi vas mogu lizati pri susretu, nakon maženja ili prilikom zajedničkog dremanja na kauču.

U psećem svijetu, lizanje je odraz predavanja dominantnom članu čopora. U odnosu pas-čovjek, lizanje je jedan od načina da se životinja zbliži sa svojim ljudskim prijateljem, na taj način se opušta i pokazuje poštovanje.

Lajanje i skakanje

Psi vole da se igraju sa drugim psima tako što laju jedni na druge, skaču i grickaju se. Ako vas pas smatra prijateljem, tako će se, s vremena na vrijeme, ponašati i prema vama. Ljubimac vas može povrijediti noktima ili zubima, naravno, nenamjerno i treba znati da pas ne želi da vam nanese bilo kakvu štetu.

Osmijeh

Ukoliko vam se učinilo da vam se pas osmijehnuo, možda ste ipak u pravu. Istraživanja su pokazala da psi, isto kao i ljudi, koriste izraze lica kako bi ukazali na ono što osjećaju, a čak koriste neke iste mišiće za stvaranje tih facijalnih ekspresija.

Zato sljedeći put pažljivo osmotrite psa kako biste uočili znake emocija.

Izvor: Zivotinje.rs

You must be logged in to post a comment Login