Kako uspjeti u Bratuncu u poslu kojim se bavite

Svi mi želimo uspjeti u svom životu, i svako to radi na svoj način.

Nema osobe koja nema svoje nade, snove i ciljeve. Često možemo čuti da mnogo kažu kako je se lakše ostvariti u velikom gradu, veće su mogućnosti… a kako postići uspjeh u malom gradu kao što je Bratunac pokazuju nam dvije jetrve.

Dragana Jovanović je radila u jednoj poslastičarnici za dnevnicu, radila je dosta, malo je bila plaćena, stoga joj je stalno na umu bilo da, pošto već poznaje posao, otpočne sama. A jednog dana, to je predložila svojoj rođaki i prijateljici Savki. Otpočele su u decembru prošle godine, pomalo su kupovale kalupe i ostalu opremu, otvorile profil na Facebooku i posao je krenuo.

“Do sada smo dosta torti uradile, a zahvaljujući kvalitetnom poslu, dosta smo se i pročule, preporuke dobijamo na svakom koraku, ali još mnogi i ne znaju za nas. Da sa ovim otpočnemo, bila je presudna ljubav, ne i teški uslovi na poslu gdje sam radila, ne neka ekonomska isplativost, jer se ovaj posao teško može otplatiti, isključivo ljubav“, rekla je Dragana Jovanović.

Međutim, da se nije lako izboriti i u malom gradu kakav je Bratunac, svjedoči i njihova priča, jer, kako kaže Savka, u Bratuncu ima dosta onih koji se bave ovim poslom, ali se one bore na taj način što su cijene snizile maksimalno, pa su one i više nego pristupačne.

“Čovjek ne treba samo da bude pohlepan, jer nisu to neke pare, pogotovo kada se uzme u obzir vrijeme i trud koji se ulože u to. Potrebno je i strpljenje, jer neće sve odmah ispasti onako kako želite, tako da ovo ne bi mogao svako da radi i opet dolazimo do te ljubavi prema poslu kojim se bavite, tako i ovom“, kazala je naša sagovornica Savka.

Posao dijele, jer obje imaju dvoje djece o kojima moraju da brinu, stoga im je dobra organizacija pola posla. Obje su nezaposlene, pa im ovo dođe i kao realan posao, ne samo hobi.

Od decembra su napravile preko 80 torti, pred konkurencijom ne planiraju da se povuku, stoga su počele da rade i ukrase za torte, razne figurice, šlag-fondan, rolate i kolače, svadbene torte…

“Pravimo sve što je moguće napraviti sa dvije ruke, sve ručno, jer nekih pomagala nemamo, pravimo i dosta svadbenih torti, ali smo dosta i odbile jer nemamo svoj stalak. Dakle, sve prema našim mogućnostima, koje nikako nisu velike, dosta ulaganja treba, ali ipak je ovo početak, a upornost se isplati“, rekla je Dragana.

Obje se nadaju, uprkos mnogobrojnim sličnim poslovima u Bratuncu koji drugi rade, da će uspjeti proširiti svoj hobi, možda imati i svoju poslastičarnicu, a imaju i recept za uspjeh u Bratuncu.

“Samo kvalitet i pristupačna cijena, ali prije svega je kvalitet presudan kao recept za uspjeh. Kad imate kvalitet, pročujete se začas po cijelom gradu, a kad vam je loš kvalitet, džaba vam snižena i cijena i sve drugo. Mnogo nam se puta dešavalo da nam se mušterije žale na torte naručene na drugom mjestu, to se kod nas nikad ne može desiti“, odlučna je Dragana Jovanović.

Piše: Dragana Vučetić

You must be logged in to post a comment Login