Kako smanjiti račun za struju

Koliko puta vam je stigao visok račun za struju, iako niste koristili mnogo uređaja u svome domu ili ste čak neko vrijeme bili i odsutni?

Kako biste smanjili svoj račun za električnu energiju i time uštedjeli svoj novac, donosimo vam trikove koji će vam pomoći u tome, a pored toga ćete učiniti dobro i za životnu sredinu.

Mašina za pranje veša

Većina žena voli mirisan, svjež i čist dom pa pored standardnog pranja odjeće, često uključuju mašinu za pranje veša kako bi oprale deke, stolnjake, zavjese… a da pri tome nisu svjesne činjenice da taj električni aparat troši mnogo struje. Da biste to izbjegle, uključujte ih u vremenskom periodu kada je jeftina tarifa, ili nedjeljom – kada je takva situacija tokom cijelog dana. Također, osjetljivo rublje možete prati i ručno, a ako ste ipak za varijantu mašine za pranje veša, nemojte je zatrpavati s previše odjeće ili previše deterdženta jer to može da oteža njen rad. Da biste uštedjeli, nemojte koristiti pretpranje i koristite kraće programe pranja.

Bojler

Palite ga noću i gasite ujutro kada krenete na posao. Također, regulator postavite na temperaturu do 60 stepeni Celzijusa. Umjesto kupanja u punoj kadi vode, odaberite kraći način – tuširanje. Uštedjeti možete i tako što ćete s vremena na vrijeme provjeriti gumice na slavinama, pogotovo za toplu vodu. Neka vam bude navika da ponekad očistite kamenac sa grijača, jer to povećava potrošnju.

Električni aparati

Uređaje koje ne koristite isključite iz utičnica. Na primjer, TV troši do 24 odsto energije iako je ugašen. Kompjuter, punjači, mikrovalna pećnica, toster su uređaji koji i kad nisu u upotrebi mogu trošiti struju. Oko šest odsto struje u domaćinstvu odlazi na uređaje koji su na “čekanju”. Kako biste sebi olakšali isključivanje sitnih uređaja, učinite to pomoću produžnog kabla. Tako nećete morati svaki priključak za struju vaditi pojedinačno, već ćete iz struje isključiti samo produžni.

Zamijenite sijalice

Sijalice biste trebali da zamijenite onim štednim, jer energetski efikasna sijalica koristi 75 odsto manje energije od tradicionalnih sijalica, a traje i šest puta duže.

Kuvanje

Ploču električnog šporeta uključite tek kada stavite posudu na nju. Posuda treba da bude jednakog promjera kao i ploča na koju ste je stavili. Također, ako malu količinu hrane stavite u veliku posudu, potrošićete više energije. Koristite i poklopac za posude jer će vaše jelo biti prije gotovo, a trebali biste i ploču ili rernu isključiti prije nego što je jelo gotovo.

Frižider

Čistite zavojnice frižidera bar dva puta godišnje jer ćete tako smanjiti potrošnju struje za čak šest odsto. Takođe, vaš frižider postavite na hladnije mjesto u vašem domu i odvojiti ga od izvora toplote. Što manje ga otvarajte i ne stavljajte topla jela u njega.

Grijanje

Jedan od najefikasnijih načina da održavate željenu temperaturu prostorije u kojoj boravite je dobra izolacija. Dodatna termoizolacija će smanjiti potrošnju struje do 60 odsto. Takođe, ako se grijete na struju, izaberite one uređaje koji imaju termostat. Treba da znate da povećanje temperature za jedan stepen Celzijusa povećava potrošnju energije do 6 odsto. Inače, toplota iz vašeg doma najlakše izlazi kroz prozor i vrata, pa na štokove i oko vrata možete zalijepiti zaštitne trake, ali ih možete obložiti i dekama. Ukoliko imate prostorije u stanu koje ne koristite, zatvorite radijatore u njima i ako ih koristite samo u određeno doba dana, kao na primjer spavaću sobu, radijatore uključite predvečer. Treba imati u vidu da nije dobro spavati u pretoploj prostoriji, te radije pripremite dodatnu deku kojom ćete se pokriti.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login