Kako smanjiti potrošnju goriva? Evo savjeta

Formula za smanjenje potrošnje relativno je jednostavna – potrebno je automobil redovito održavati, a vožnja mora biti fluidna i bez naglih pokreta

Istinska je želja većine vozača automobil koji malo troši. OK, ako ne može malo, onda barem manje. Svima nam se čini da auti koji troše 10 litara troše užasno puno, iako je to prije svega rezultat marketinga proizvođača automobila koji deklariraju potrošnju od pet litara na stotinu kilometara. Međutim, oni brojke o potrošnji goriva dobivaju u idealnim uvjetima u laboratoriju. Dakle, brojke koje čitate u prospektu možete zaboraviti. Kao i uvijek, život je jedno, a statistika nešto drugo.

No gotovo je svaki automobil moguće dovesti do toga da troši manje goriva, a time vam ostavlja više novca u džepu. Štoviše, teorijski se potrošnja može smanjiti i do 20 posto. No molimo vas da ne očekujete čuda, ipak je to samo teorija.

Osnovni korak u smanjenju potrošnje, bez obzira na to je li riječ o dizelašu ili benzincu njegova je ispravnost, odnosno redovito i pravilno servisiranje. Naravno, prije svega zamjena neadekvatnih dijelova, poput filtera, koji u neispravnom stanju mogu povećati potrošnju goriva. Jedna su od važnijih stavki prilikom smanjivanja potrošnje gume. Ako su stare i istrošene, potrošnja raste. Ako još pritom nisu pravilno napumpane, potrošnja raste još više. Zato svakih 14 dana obavezno provjerite i po potrebi prilagodite pritisak zraka u gumama. Dovoljno je, naime, da vam je samo jedna guma nepravilno napumpana da vam potrošnja goriva poraste.

Uz to, izvadite nepotreban teret iz prtljažnika automobila jer svaki dodatan kilograma povećava potrošnju. Aerodinamika značajno utječe na potrošnju, što je veći otpor zraka, troši se više goriva. Zato skinite kovčege i krovne nosače te zatvorite prozore i otvor na krovu.

Kad ste spremili auto za vožnju, krenite, ali motor zagrijavajte isključivo u vožnji te ga prilikom prvog pokretanja ne ostavljajte da radi u praznom hodu. Osim što smanjuje potrošnju goriva, pravilan način prvog zagrijavanja ujedno osigurava ravnomjerno zagrijavanje svih dijelova motora.

Najveća ušteda prilikom vožnje ostvaruje se ako usporite, ako vozite 100 kilometara na sat, ubrzanjem za svakih dodatnih 10 kilometara povećavate potrošnju goriva za otprilike deset posto.

Klima-uređaji, sustavi za odleđivanje stakla, grijanje sjedala i slično također troše gorivo. Ako imate tempomat, koristite ga kad god možete, posebice prilikom vožnje autocestom. Posljednje, vjerojatno i najteže za učiniti je – klonite se gužvi kad god je to moguće.

Izvor: Tportal.hr

You must be logged in to post a comment Login