Borba s mamurlukom jedan je od najtežih poraza s kojima se suočavamo dan nakon ludog, nimalo trijeznog provoda – naravno, uz poraz i misteriozni gubitak kojeg ugledamo, tačnije ne ugledamo, u novčaniku. Posljedice zbog malo previše dobre zabave dolazi u obliku mučnine, iritantne glavobolje i opšte nelagode.

Najbolji način da unaprijed izbjegnete buđenje s mamurlukom jeste umjereno i naizmjenično pijenje čaše vode uz svako alkoholno piće. Ali ponekad jednostavno nemamo vremena stalno piti vodu i neprestano obilaziti WC, zato pročitajte savjete kako se na prirodan način riješiti mamurluka.

B-vitamin vaš je najbolji prijatelj

Jetra se oslanja na B-vitamin kako bi se detoksirala, a alkohol oštećuje tjelesnu razinu tog vitamina. Uzmite B-kompleks vitamin na dan i jutro nakon konzumiranja alkohola kako bi se proces popravka štete i vraćanje u normalu pojednostavio i skratio.

Kofein je vaš najgori neprijatelj

Iako je to protiv prirodnih nagona, kada smo suočeni s mamurlukom trebali bismo izbjegavati kofein (da, to znači preskakanje jutarnje kafe). Kofein čini dodatan stres na jetru, te će vam zbog njega duže biti loše.

Popijte mineralnu vodu s magnezijem uz običnu vodu

Magnezij je bitan elektrolit za hidrataciju, baš kao i prirodni lijek za anksioznost, što može biti jedna od brojnih posljedica mamurluka. Mineralna voda s magenzijem može pomoći vratiti ravnotežu pH razina smanjenjem mliječne kiseline koje štete tijelu. Budite sigurni da pijete puno vode ujutro nakon noćnog izlaska i da se i dalje hidratizirate tijekom dana. Dodajte malo soka od limuna i morske soli kako biste pomogli alkalizirati tijelo. Pića od kokosa i lubenice također mogu pomoći s hidratiziranjem jer donose elektrolite koji pune tjelesnu razinu vode.

Budite prijatelj svojoj jetri

Uz mamurluk dolazi želja za prženim krumpirom, hamburgerima i drugim fast food specijalitetima, no umjesto da jedete masnu hranu, pojedite nešto što sadrži enzime (lisnato zeleno povrće, jabučni ocat, kurkumu) i što će van pomoći u detoksikaciji jetre. Hrana bogata proteinima (kao što su jaja i avokado) daće vašem tijelu snagu. Jednako je važno da želudac ispunite sa zdravim ugljikohidratima (smeđa riža i quinoa), koji odlično apsorbiraju alkohol, prije velikog noćnog izlaska.

Iscijedite alkohol znojem

Joga će pomoći tijelu da se očisti, ali i ublažiti simptome od glavobolje ili mučnine. Inverzije (poput stoja na glavi) također može vratiti ravnotežu stimulirajući cirkulaciju i ispumpavanje svježe krvi kroz tijelo.