Kako ostati smiren kada vas drugi osuđuju i kritikuju: Savjet psihijatra Ericha Fromma

Da li vam se nekada desilo da vas neka osoba počne kritikovati i osuđivati bez nekog posebnog razloga?

Sa takvim ljudima je beskorisno ulaziti u raspravu i ubjeđivati ih da nisu u pravu, jer šta god da im kažete, oni će se držati svojih stavova. Oni čuju samo ono što žele čuti i rade ono što žele raditi. Oni donose zaključke ne obazirući se na ono što vi govorite.

Možete se truditi koliko hoćete da im objasnite situaciju ili da se opravdate, ali samo ćete navući još više negativnosti na sebe. Najčudnije je kada se na vas nakače ljudi kojima niste učinili ništa loše, a oni vam ipak obasipaju negativnim komentarima i osudama.

Takve ljude je najbolje izbjegavati, ali to uvijek nije izvodljivo. Ako želite sačuvati svoj duševni mir poslušajte savjet poznatog psihijatra Ericha Fromma. “Ne moramo nikome davati objašnjenja sve dok svojim postupcima ne povrijedimo druge ili ne zadiremo u privatnost drugih.

Koliko je života uništeno ovom potrebom za “objašnjavanjem” i šta znači biti “shvaćeni”, odnosno opravdani. Neka drugi sude po vašim postupcima, ali znajte da slobodna osoba treba da se pravda i objašnjava samo sebi, svom umu i svijesti.”

Zapamtite da je najvažnije da sve što radite u životu odgovara prvenstveno vama. Tada nećete imati potrebu da se bilo kome pravdate za svoje postupke i želje. Nemojte obraćati pažnju na kritike i osude drugih. Sačuvajte svoj duševni mir i nemojte se prepirati, raspravljati i dokazivati ljudima koji toga nisu vrijedni, piše Info Pult.

You must be logged in to post a comment Login