Kako odgovoriti na najteža pitanja na razgovoru za posao?

Intervju za novi posao može biti vrlo stresno iskustvo, stoga se uvijek treba pripremiti što je bolje moguće. Forbes je objavio popis deset najtežih pitanja koje poslodavci postavljaju na razgovoru. Evo kakve biste odgovore trebali dati na ta pitanja.

1. Zašto bih vas trebao zaposliti?

Prilikom odgovaranja uvijek uzmite u obzir da morate pokazati da ste upravo vi najkvalificiraniji kandidat – pregledajte opis posla i kvalifikacije koje su potrebne kako biste znali poslodavcu predočiti sve kvalitete koje posjedujete za taj posao.

2. Zašto neko vrijeme niste radili?

Kada odgovarate na ovo pitanje, navedite sve aktivnosti kojima ste se bavili tokom razdoblja kada ste bili nezaposleni.

3. Što biste promijenili na svom prethodnom poslu?

Pripazite da u svom odgovoru ne kritizirate previše bivše kolege ili poslodavca, ali da se ipak prikažete kao osoba koja je sposobna rješavati probleme na poslu na uljudan način.

4. Recite mi nešto o sebi

Ljudi često znaju ispričati cijeli svoj život i spominjati čak i nevažne, osobne informacije. Vaš odgovor bi trebao biti sveden na najviše dvije minute, u kojima ćete pokriti sljedeće teme: Obrazovanje, historiju zaposlenja i posljednje radno mjesto.

5. Objasnite kompleksnu bazu podataka osmogodišnjem djetetu

Objašnjavanje različitih pojmova koji se odnose na vašu profesiju ponekad je drugim ljudima potrebno prezentirati kao djetetu – što jednostavnije – stoga se pripremite i na to.

6. Što bi o vama rekla osoba kojoj se uopće ne sviđate?

Možda je najbolje odgovoriti da bi rekla da ste nestrpljivi, jer nestrpljivost može biti negativna osobina, ali je možete prikazati i kao osobinu koja gradi karakter i ističe vas kao osobu koja dobro radi unutar zadanih rokova.

7. Dajte mi primjer kada neki vaš prijedlog nije doveo do rješenja problema na poslu

Ovdje poslodavac želi otkriti koliko ste kreativni i koliko ste napredovali na prethodnim poslovima. Imajte na umu da morate biti u toku s razvojem novih tehnologija, društvenim mrežama…

8. Koji je najveći rizik koji ste poduzeli?

Pružite primjere gdje ste bili spremni, ili ste riskirali i uspjeli, ali i one u kojima niste bili baš najuspješniji.

9. Je li vam se ikada dogodilo da je poslodavac propitkivao vašu odluku?

Ovdje je prilika da pokažete da možete biti ponizni, ali i da ste spremni prihvatiti kritiku i iz nje izvući ono najbolje. Kada navodite primjer, imajte na umu da istaknete i što ste iz tog primjera naučili.

10. Opišite primjer kada se vaše kolege nisu slagale s vašim idejama

Ovakva pitanja omogućavaju poslodavcima da dobiju uvid u to kako ćete funkcionirati u sličnim situacijama u budućnosti. Trebate pokazati da ste spremni djelovati unutar tima i sarađivati s kolegama, ali ne i da ste konformist i da ćete se prikloniti mišljenju većine ako uistinu vjerujete u svoju ideju.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login