Kako lakše zaspati u ljetnim noćima

Visoke temperature mnogima donose nesanicu, a meteorolozi u narednim danima najavljuju toplije dane, stoga stručnjaci daju nekoliko savjeta za lakši san u ljetnim noćima.

Sobu gdje spavate provjerite barem dvadeset minuta prije spavanja, po mogućnosti i rashladiti do optimalne temperature, jer ako je previše toplo, tijelo se neće opustiti.

Preporučena temperatura spavaće sobe je od 15 do 18 stepeni Celzijusa.

Ipak, temperatura u prostoriji gdje spavamo stvar je ličnog izbora, ali i različitih faktora kao što su klima ili geografski položaj. Većina ljudi najprijatnije spava u prostoriji u kojoj termometar pokazuje oko 20 stepeni Celzijusa.

Ukoliko nemate klima-uređaj, pomoći će i ventilator, ali i izbor posteljine. Posteljina treba da bude čista i od prirodnih materijala, a pokrivači i čaršavi od satena daju dodatni osjećaj svježine i udobnosti tokom ljetnih noći. No, pamučna posteljina najbolje reguliše toplotu tijela. Udobna pižama, spavaćica ili donji veš neka budu od laganih prirodnih materijala, odnosno pamuka ili satena.

Ako se u toku noći budite jer vam je vruće, stavite ruke i ručne zglobove pod mlaz hladne vode nekoliko minuta i nakon toga se vratite u krevet.

Neka istraživanja govore da, ukoliko osoba želi mirnu noć i lagan san ljeti, najbolji način da se “rashladi” je da stavi jastuk u frižider tokom dana (najbolje u plastičnoj vreći) i izvadi kada odluči da legne u krevet, jer na taj način se omogućava hladnija i ugodnija tjelesna temperatura.

Ako u spavaćoj sobi imate budilicu s povećim svjetlećim ekranom, sklonite je od pogleda. Uklonite i sat čije kucanje može ometati san jer je posljednje što trebate kad pokušavate zaspati stalni podsjetnik na to koliko je kasno. Ako san prekidaju vanjski zvukovi, pokušajte ih zamaskirati zvucima ventilatora, snimljenim šumom valova ili povjetarca u krošnjama.

U ljetnim mjesecima voće i povrće je dragocjeno jer sadrži visok udio vode i važne elektrolite koje gubimo znojenjem. Odlučite se za raznovrsne sezonske plodove. Osjećaj nadutosti i tromosti u vrijeme ljetnih vrućina djelomično je uzrokovan gubitkom mineralnih soli koje tijelo pokušava nadoknaditi nagomilavanjem tekućine.

Ne preporučuje se pretjerivanje sa proteinskom hranom jer je za razgradnju proteina u organizmu potrebna veća količina energije nego za razgradnju ugljikohidrata i masti. Kako ljeti najviše poštujemo preporuku o osam čaša vode na dan, jer nam tijelo šalje signale da nam je potreban pojačan unos tekućine, najbolji odabir je izvorska i mineralna voda, nezaslađeni čajevi i izotonični napici.

Pritom valja izbjegavati suviše hladne napitke. Najbolje je piti blago rashlađenu ili tekućinu sobne temperature, a izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića i napitke bogate kofeinom.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login