Kako je „Kamerni teatar 55“ zaboravio djecu Srebrenice i Bratunca

Nakon slanja mejlova, pozivanja telefonskih brojeva ni do danas nam nije dati odgovor zbog čega sarajevski “Kamerni teatar 55”, nakon radionica i izbora predstave, nije održao premijeru u Srebrenici i turneju širom regiona koja je najavljena.

U jednom ranijem telefonskom razgovoru rečeno nam je da će se pripreme predstave nastaviti početkom sezone, u septembru ili oktobru 2019. ali do toga nije došlo.

Ovako smo pisali u avgustu 2019. godine što je ostalo i do danas.

Priča o projektu „Mala škola glume Kamernog teatra 55 u Srebrenici“ najavljena je još u decembru 2017. godine, a nakon radionica i izbora predstave, do sada je trebala biti održana dugo najavljivana premijera i turneja, tačnije početkom 2019. godine.

Tadašnji direktor “Kamernog teatra 55” iz Sarajeva Emir Hadžihafizbegović, načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i tadašnja direktorica Kulturnog centra Srebrenica Mediha Smajić 6. februara 2018. godine potpisali su sporazum o početku glumačkih radionica za djecu Srebrenice.

Glumci Sabira Bambura i Amar Selimović iz “Kamernog teatra 55” iz Sarajeva 16. marta 2018. su započeli prvu trodnevnu radionicu za djecu Srebrenice i Bratunca u sklopu programa “Male škole glume”.

Najavljeno je da će svih 19 glumaca boraviti u Srebrenici, pet mjeseci i 300 radnih sati posvjetiti u radu sa djecom i pripremom predstave.

Tehničku organizaciju sproveo je Kulturni centar Srebrenica, dok je Opština Srebrenice snosila troškove smještaja glumaca.

Izabrana je predstava „Petar Pan“ koja je premijerno trebala da se izvede u Srebrenici nakon čega je i turneja u gradovima BiH, Srbije i Hrvatske.

Prvi dio projekta škola glume završena je u junu 2018. godine, a 26. septembra 2018. godine tadašnji direktor “Kamernog teatra 55” Emir Hadžihafizbegović, bivši načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javni servis ove opštine Bego Bektić i tadašnja direktorica Kulturnog centra Srebrenica Mediha Smajić su uručili diplome za polaznika škole glume.

Hadžihafizbegović je tada najavio premijeru predstave za tri mjeseca u Srebrenici nakon čega i početak turneje, tačnije za kraj 2018. i početak 2019. godine.

Na zvaničnoj web stranici “Kamernog teatra 55” obavljeno je u maju 2019. godine, na prvoj probi predstave kao završenog dijela projekta, da će premijera predstave biti u septembru 2019. godine, nakon radionice gdje je bio i koordinator projekta „Mala škola glume “Kamernog teatra 55” u Srebrenici“ i producent predstave ispred teatra, Mirza Muzurović kao i reditelj predstave „Petar Pan“ Goran Damjanac.

Ipak, na prvoj probi djeca su samo čitala tekst i nakon toga više nije bilo susreta i rada na predstavi, rekli su nam neki od roditelja, dok partneri na ovom projektu, Opština Srebrenica i Kulturni centar Srebrenica, nisu imali nikakve informacije kada i kako će teći dalje probe iako su preuzete obaveze uradili prema dogovoru.

Odgovore o tome da li će predstava biti završena i da li će biti premijerno odigrana tražili smo od “Kamernog teatra 55” koji su nam rekli u telefonskom razgovoru da će priprema predstave biti nastavljena početkom sezone, u septembru ili oktobru.

Roditelji i djeca nadali su se pripremi premijere predstave i nastavku, ali su na kraju izgubili nadu jer je prošlo tri godine i djeca, roditelji i javnost nisu upoznati sa razlozima zbog čega je došlo do prekida.

You must be logged in to post a comment Login