Kako izgleda ljetovanje sa šestoro djece: Mama Milena je do detalja opisala njihovo porodično putovanje

Kostići iz Novog Sada, dva roditelja i šestoro djece tata Aleksandar, mama Milena i djeca Katarina Lara (13), Nikolaj (11), Anastasija (9), Lav (7), Irina (5) i tromjesečni Vladislav organizovali su ovogodišnji odmor u Grčkoj za 48 sati. A kako je izgledalo putešestvije ove velike porodice i koliko je trebalo strpljenja za svačije “Hoću da piškim, kupi mi sladoled, ponesi mi kanticu, ‘ajmo na dušek, vrućina mi, gađao me pijeskom”, ispričala je do detalja majka Milena (42).

Novosađani su nedavno odmarali u grčkom ljetovalištu Jerososu, a sama pomisao na samo dvoje odraslih i toliko djece, od kojih je najmlađe staro samo tri mjeseca, dovodi nas u razmišljanje: kako izgleda ljetovanje velike srpske porodice i da li je Mileni i Aleksandru potreban odmor poslije odmora.

-Za naše ljetovanje pripremali smo se ravno 48 sati. Znam, djeluje pomalo nemoguće, ali njemu je uslijedilo skoro tromjesečno traženje adekvatnog smještaja – da je u određenom terminu, da možemo svi da stanemo i da isto nije preskupo. I već smo odustali od istog, kada nas je kontaktirao vlasnik jednog od smještaja za koji smo pitali jer mu je neko otkazao. Tako da smo sve iskombinovali i krenuli za dva dana – počinje priču mama Milena.

Najteže je pakovanje

Dakle, organizacija ljetovanja šestočlane porodice za samo dva dana je i te kako moguća. Naravno, najteže je pakovanje. A ove godine najzahtjevniji su bili Vladislav (beba, podrazumjeva se) i najstarija Katarina Lara. Ipak je tinejdžerka.

-Pakovanje za nas osmoro je uvijek izazov. Ponijeti dovoljno a opet ne pretjerati pa da izgleda kako da se selimo. Par komada svakog tipa odjeće, nešto od toplijeg izdanja za svaki slučaj. Srećom, smještaj ima mašine za veš te ako je neka frka uvijek može da se opere odmah nešto. Manje – više, najviše stvari su spakovane za dvije osobe – bebu i tinejdžerku, vjerujem razumljivo za oboje. I uvijek sam bila ponosna što sve spakujemo u tri kofera – ove smo nosili četiri, ali nam prevoz ove godine, kombi, daje te mogućnosti – objašnjava Milena.

Najveći izazov je, poučena iskustvom iz prethodnih godina, ponijeti potrebnu kozmetiku za sve. Ipak su djeca najvažnija, treba misliti i o nepredviđenim okolnostima, pa je potrebno, jednom riječju, ponijeti apsolutno sve što imate u kupatilu i u noćnom stočiću.

-Nekad mi se čini da su nam koferi par kilograma lakši zbog kozmetike koja se potroši i ne vraća. Iako najčešće u savjetima slušamo o mini pakovanjima iste za putovanja, kad smo mi u pitanju, prije uzimam ona XL veličine (i opet se potroši). Pored toga, tu je i putna apoteka koja, opet, sadrži podosta u sebi – kaže Milena.

Za veliku porodicu kao što su Kostići, najvažnije je da apartman u kom boravi tokom odmora, ima dvorište.

-Smještaj je u vidu dva apartmana koji su u istoj jedinici i imaju zajedničko dvorište. Cijeli kompleks je dosta izolovan i miran, što nam godi maksimalno. Za razliku od većina ljetovanja do sada, ove godine se šalimo da smo ljenjivci – trenutno smo više za odmaranje na jednoj plaži nego istraživanja okoline – priznaje ona.

Njihov izbor je noćno putovanje a evo i zašto

Svako ko je ikada putovao sa djecom, zna da je noćno putovanje izdržljivije jer mališani, uglavnom, prespavaju put. Ako ništa drugo, makar su tihi i ne postavljaju hiljadu i jedno pitanje poput: “a šta je ovo, gdje se nalazi ono, vidi drvo, pogledaj kroz prozor, kaži mu da mi vrati igračku” i tako dalje. Zbog toga i Kostići preferiraju putovanje noću, iako Milena zna da to nije najsrećniji izbor.

-Ali uvijek polažemo nade da će neko od djece bar nešto spavati u putu. Naravno, kako to obično bude, toga bude minimalno. Izazovno jeste kad krenu svi da pričaju, galame ili se i posvađaju usput. Bude i žuta minuta za svakog od njih. Tu su i pauze zbog bebe, presvlačenja i podoja. I pored toga, put do tamo je prošao u solidnom izdanju, bez puno zadržavanja na granicama – objašnjava ona.

Apartman mora da ima dvorište

A ko ne rezerviše koncept porodičnog odmora “ol inkluziv”, taj već u glavi, unaprijed, priprema obroke za svaki dan. Kostićima je dvorište, pored mjesta za igru, bilo značajno upravo i zbog hrane jer su u njemu spremali obroke.

-Zajedničko dvorište je svojevrsna ljetnja kuhinja što se pokazalo kao neprocjenjivo. Omogućuje provođenje vremena napolju, objedovanja, pripreme hrane na roštilju… Smještaj je takav da podrazumijeva da sami pripremamo hranu. Sa djecom ovoliko različitih uzrasta (i preferiranja hrane), to nam se čini lakša opcija trenutno. Jeste da nama odvlači potpuni odmor od odmora, ali funkcioniše. Ne pravimo ništa spektakularno, većinom su obroci gotovi za manje – više pola sata – kaže Milena.

Blizina plaže je, takođe, jedan od presudnih faktora kada biramo ponudu za ljetovanje, a Kostićima je, srećom, bila na samo nekoliko koraka od smještaja.

-To nam omogućuje da poslije doručka odemo na nju, da napravimo pauzu tokom najtoplijih dijelova dana, pa se predveče opet vratimo na istu. Beba je, doduše, diktirala tempo da jedno od nas možda i manje bude na plaži a više u smještaju, ali ne smeta, tako je sa bebom na moru – objašnjava za kraj Milena, piše Nova.

You must be logged in to post a comment Login