Kako da uvijek kupite najslađu lubenicu

Stiže ljeto, počinje sezona lubenica, a ljudi najviše mrze kada pazare onu koja nije svježa. Ne brinite, uz ove trikove uživaćete u slasnoj lubenici svaki put.

Ljepota je važna

Pri kupovini, pazite da lubenica bude čvrsta i simetrična, bez posjekotina i udubljenja, ali i mekih dijelova na kori. Bilo kakva spoljašnja oštećenja mogu uticati i na sadržaj ispod kore, a ove nepravilnosti mogu da ukazuju na to da lubenica nije imala dovoljno vode ili je previše bila u hladu.

Podignite je

Zrela lubenica sadrži čak 92 odsto vode i oko šest odsto šećera, što znači da, kada je potopite u vodu, tek njen mali dio treba da pluta iznad površine. Međutim, pošto u kupovinu ne idete sa lavorom, sljedeća najbolja stvar koju možete da uradite jeste da je podignete – trebalo bi da bude teška za svoju veličinu.

Zagledajte donji dio

Donji dio lubenice trebalo bi da bude žućkast. To je mjesto na kojem je ona bila postavljena na zemlju dok je sazrijevala na suncu. Što je to mjesto tamnije, utoliko bolje. Ako je blijedo ili uopšte nema razlike u boji, to znači da je lubenica prerano ubrana.

Boja

Savršeno zrela lubenica je tamnozelena i mat boje. Ako se previše sjaji, velika je šansa da će biti manje slatka.

Kuckanje

Metoda pravih „znalaca“ koja se uči godinama. Člancima prstiju lagano lupnite po kori – zrela lubenica više „vuče“ na tenor nego na bas.

Prodavac je već izrezao

Ako je lubenica prerezana, posao vam je znatno olakšan – tražite onu sa što više smeđih i što manje bijelih semenki. Meso treba da bude tamnocrveno, ali i dalje sočno. Ako se odvaja od sjemenki, i izgleda zrnasto, znači da se lubenica već suši, što nije dobro.

Izvor: Srbijadanas.com

You must be logged in to post a comment Login