Kako da saznate šta sve Google zna o vama?

Okrutna istina je da vas Google stalno promatra. No, nije da mu vi ne pomažete – pomažete i te kako.

Kada koristite Google, može se reći da sklapate posao. U zamjenu za besplatno korištenje servisa kao što su Gmail, Drive, pretraživanje, YouTube ili Maps, vi Googleu dajete informacije o sebi koje Google tada dijeli s oglašivačima te su zato njihovi tako precizni i učinkoviti.

Gledate videe o putovanjima, pretražujete destinacije u Aziji, proučavate ponude i aranžmane? Ubrzo ćete na mjestima gdje se Googleovi oglasi prikazuju vidjeti oglase o povoljnim putovanjima u Aziju.

Ukratko rečeno, Google vas stalno promatra, ali nije da mu ne pomažete – pomažete i te kako. Prijavljivanjem na Gmail otkrivate standardne stvari kao što su ime i prezime, te broj telefona i lokaciju, no ono što je vrjednije je što pretražujete i što čitate dok ste na internetu.

Kako biste doznali što Google zna o vama, morate se prvo ulogirati u Google, te klikom na svoju profilnu fotografiju ili prvi inicijal ime u gornjem desnom kutu otvoriti svoj račun kliknom na ‘My Account’. Kada otvorite svoj račun skoknite na dio posvećen osobnim informacijama i privatnosti (‘Personal info & privacy’), te se tamo spustite na ‘Activity controls’.

Sve što ste ikada pretražili i sve stranice koje ste posjetili nalaze se u dijelu ‘Your searches and browsing activity’, dok se informacije o vama kako potencijalnoj meti oglašivača nalazi nešto ispod toga u posebnom odjeljku ‘Ads settings’. Jedna od zanimljivijih opcija je pregled svih lokacija koje ste posjetili.

Google vam, naravno, nudi opciju i da nešto od tih podataka, ili sve, obrišete, no morat ćete to učiniti postepeno. Zašto postepeno? Google ne želi da to brišete, pa će vam to na najpristojniji mogući način otežati. No, u slučaju da ipak poželite obrisati sve, kako ti podaci ne bi samo propali, možete ih skinuti i pohraniti.

Izvor: Jutarnji.hr

You must be logged in to post a comment Login