Kako biti naspavan iako ne spavate dovoljno

Studija iz 2014. godine pokazala je da je “količina” sna koju vaše tijelo misli da dobijate znatno važnija od vremena koje zaista provedete u snu. Kako se osjećati naspavano a da ni oka niste sklopili?

Istraživanje je provedeno nad 21. studentom pod budnim okom Kristi Erdal sa Univerziteta u Koloradu.

Ispitanicima je tokom petominutnog predavanja objašnjeno od čega se sastoji dobar, a od čega loš san. Također im je rečeno da navedu koliko su spavali prethodnu noć.

Studenti su zatim priključeni na Bipak opremu, kojom su mjereni njihovi moždani talasi i broj otkucaja srca.

Rezultati su pokazali da su studenti kojima je rečeno da su dovoljno spavali postigli znatno bolje rezultate na kognitivnim testovima od onih kojima je rečeno da nisu dobro spavali.

Drugim riječima – samo vjerovanje da ste dovoljno spavali je dovoljno da nastavite da normalno funkcionišete u toku dana, čak i ako niste dovoljno spavali.

Ovu pojavu Erdal naziva klasičnim uslovljavanjem, što ujedno može da bude odgovor na drugu studiju koja je pokazala da ispijanje placebo napitka ima isto dejstvo na mozak kao šoljica kafe.

Stručnjaci upozoravaju da ovo istraživanje treba uzeti u obzir s rezervom jer je dokazano da deprivacija sna može prouzrokovati ozbiljna medicinska stanja poput kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska, gojaznosti i dijabetesa.

Ljekari preporučuju osam sati sna uprkos tome što se optimalna količina sna za normalno funkcionisanje organizma razlikuje od osobe do osobe.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login