Kako bijeli luk utiče na vaše zdravlje

Bijeli luk je jako zdrav, sa složenim ugljikohidratima i proteinima, mineralima i vitaminima poput vitamina B pa i natrijuma, kalijuma i magnezijuma.

Redovito korištenje bijelog luka u prehrani pomaže u sprječavanju srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti, kao i metaboličkih poremećaja poput dijabetesa.

Koristi od bijelog luka su brojne, a mi vam otkrivamo kakve blagodati možete očekivati ako budete spavali s njim ispod jastuka.

Disaćete bolje

Jedan od načina na koji vam bijeli luk pomaže preko noći jest da vam može pročistiti blokirane disajne puteve. Kada se udiše, alicin razrjeđuje sluz, tako da se ona suši. Vaše će se disanje poboljšati, što će vam omogućiti da lakše zaspite.

Ako vam stavljanje jednog ili dva češnja bijelog luka ispod jastuka nije dovoljno, možete se napariti njime prije spavanja. Stavite 3-5 izgnječenih češnjeva u zdjelu vruće vode, isključite ringlu i inhalirajte se iznad pare. Budite pažljivi i nemojte se previše primicati zdjeli kako ne biste opekli lice.

Manje ćete biti bolesni

Bijeli luk je, takođe, snažan antibakterijski sastojak i može uništiti mikrobe prije nego što se razbolite. On pomaže i u tome da se brže izliječite od prehlade ili gripe. Istraživači smatraju da je to zbog toga što alicin može blokirati dvije grupe enzima koje omogućavaju zaraznim mikrobima da prežive u tijelu domaćina.

Redovno spavanje s bijelim lukom ispod jastuka može vam pomoći da se oslobodite mikroba, a ako se razbolite, uključite ga malo više u svoju prehranu.

Bolje ćete spavati noću

Spavanje s bijelim lukom ispod jastuka je lijek protiv nesanice koji se koristi vijekovima. Svakako je teško povjerovati da tako jak miris može djelovati smirujuće, ali zaista djeluje. Mirisanje alicina iz bijelog luka može vam pomoći da zaspite i spavate tako da se zaista odmorite.

Pored ovoga, konzumiranje većih količina bijelog luka povećava unos magnezijuma i kalijuma u vaš organizam. Ova dva minerala imaju važnu ulogu kod spavanja tako što djeluju opuštajuće na mišiće i proizvode kiselinu zvanu GABA. GABA je signal tijela da je vrijeme da se smiri i hladi stanice vašeg mozga kako bi mogle početi s restorativnim radom koji se događa tokom noći.

Prirodno ćete odbijati žohare

Ako ste se ikada brinuli o tome da vam pauk ne uđe u usta tokom spavanja ili se budite s ugrizima komaraca, cijenit ćete da imate super zaštitu ispod svog jastuka. Biejli luk je otrovan za žohare i oni to znaju, tako da će ih držanje bijelog luka ispod vašeg jastuka, tjerati dalje od vas.

Zapravo, neki ljudi koriste sprej od bijelog luka i vode kako bi otjerali insekte iz dvorišta. U svrhu tjeranja insekata, neće imati isti učinak ako jedete bijeli luk. Komarce naročito privlači ugljen dioksid koji izdišemo i koji se javlja bez obzira na to što smo jeli.

Oprez

Stvar koju obavezno morate zapamtiti ako imate pse ili mačke jest da je bijeli luk otrovan za njih. Ako vaši ljubimci ulaze u vaš krevet i skloni su ukrasti hranu, najbolje je ne ostavljati bijeli luk ispod jastuka kada niste tu. Mala količina bijelog vjerojatno neće naškoditi vašem ljubimcu, ali veća količina vjerovatno hoće.

U svakom slučaju, bolji je učinak ako svaku veče prije spavanja stavljate svježi češanj bijelog luka ispod jastuka. Preporučujemo i to da češanj umotate u neku krpu. Luk sadrži ulje koje može ostaviti mrlje na vašoj posteljini ako se izmrvi.

On je odličan za vaše zdravlje, bilo da spavate s njim, jedete ga ili udišete. Svakako, ne postoji razlog da ne napravite sve od navedenog. Ipak, stotine godina njegovog korištenja kao sredstva za spavanje, dovoljno govori o njegovoj jedinstvenoj sposobnosti da opusti i tijelo i mozak i poboljša kvalitet vašeg sna.

Definitivno biste trebali isprobati sistem stavljanja bijelog luka ispod jastuka prije nego što pribjegnete opasnim hemijskim sredstvima za spavanje koje mogu izazvati i zavisnost. Čak i kada vas uspavaju, kvalitet vašeg sna nije dobra pod uticajem ovih lijekova. Bijeli luk je jeftin, lak i djeluje bez ikakvih nuspojava, piše Index.hr.

You must be logged in to post a comment Login