Kafa poskupjela, uskoro i cigarete

Ljubitelji kafe osjetiće na svom džepu pad roda ove biljke u Brazilu, jer su cijene na domaćem tržištu već skočile za oko 30 odsto, a bolje neće proći ni pušači jer od 2017. godine poskupljuju cigarete i duvan.

Rod kafe robusto u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču, debelo je podbacio, a zbog toga su i distributeri u RS i BiH morali da koriguju svoje cjenovnike.

Poslovođa u pržionici kafe “Minea” iz Gradiške Marina Mirjanić ističe da su cijenu već podigli za marku po kilogramu i najavljuje novo poskupljenje.

“Od danas ćemo cijenu podići za još marku, a u četvrtak očekujemo novu pošiljku sirove kafe i cijena će sigurno biti znatno viša u odnosu na protekli period”, kazala je Mirjanićeva dodavši da je ovo najveće poskupljenje kafe u protekle tri godine.

Vlasnik preduzeća “Kafa Gala” Saša Pavičević ističe da je kafa na svjetskom tržištu vrtoglavo poskupjela.

“Kilogram kafe u prodaji kretao se oko 11 ili 12 maraka, a sada već dostiže 15, ponegdje i 17 maraka”, kaže Pavičević.

Generalni direktor Strateškog poslovnog područja “Kafa Atlantik grupe”, u okviru koje posluje i “Grand prom” sa svojim brendovima “grand kafe”, Andrej Bele ističe da je nedostatak robuste kafe uslovio rast cijene.

“Cijene minasa, koja nadomešta nedostatak robuste, povećane su za 30 odsto. Međutim, Grand kafa je planskom nabavkom za ovu godinu obezbedila  potrebne količine sirove kafe i amortizovala troškove globalnog poskupljenja ka krajnjem potrošaču, što će se nastaviti i ubuduće”, rekao je Bele.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS Željko Tatić ističe da se cijena espreso kafe u ugostiteljskim lokalima kreće od jedne do dvije marke, i da poskupljenja ne bi trebalo biti.

“Cijena espreso kafe koju nam distributeri ovdje nude je nerealna, pa svako naredno poskupljenje nema smisla”, rekao je Tatić.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je juče odluku kojom je povećana specifična i minimalna akciza na cigarete i duvan za 2017. godinu što će uzrokovati i rast cijene cigareta.

Prema odluci čija primjena počinje 1. januara dogodine, minimalna akciza iznosiće 2,42, a specifična 1,35 KM za paklicu cigareta. Akciza na duvan iznosi 80 odsto minimalne akcize, odnosno 96,80 KM po kilogramu. Do sada je minimalna akciza iznosila 2,23, posebna 1,20, a namet na duvan 89,20 maraka po kilogramu.

“Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta dužni su da popišu zalihe na dan 1. januar i liste dostave nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara, dok obračun akciza mora biti dostavljen do 17. januara kako bi bila obračunata razlika. Kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane na osnovu ove odluke, poreski obveznici su dužni da dostave nadležnom regionalnom centru UIO do 30. novembra 2016. godine”, saopšteno je iz UIO.

U udruženjima potrošača ističu da je formiranje cijena na tržištu BiH slobodno, te da domaći trgovci vrlo lako podižu cijene.

“Poskupljenje kafe je veliki udar na budžet potrošača, posebno penzionera kojima je ritual ispijanja kafe tradicija”, rekao je predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković.

Uvoz kafe

U UIO BiH kažu da je u prvih deset mjeseci u BiH uvezeno 17,97 miliona kilograma kafe.

“Od početka godine u BiH je uvezeno 16,62 miliona kilograma sirove kafe, vrijednosti oko 61,30 miliona KM i 1,34 miliona kilograma pržene kafe vrijednosti 12,95 miliona KM”, rekli su u UIO BiH.

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login