Kad Idriz projaše konjem kroz Srebrenicu

Nedavno smo pisali o Idrizu Haliloviću, čovjeku koji gaji veliku ljubav prema životinjama, muzici, šargiji, a sve češće na konju prođe kroz Srebrenicu.

Dnevni avaz, naš kolega Sakib Smajlović, objavio je priču kako Idriz, prvi poslijeratni mujezin Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica na džumu dolazi na svom konju Kulašu.

On kaže da, iako ima automobil, voli uzjahati svog konja i otići na džumu, a rado, kako kaže, ide i pješice, te nakon vjerskog obreda posjedi sa prijateljima na kafi.

“Neki se čude što na konju idem u džamiju. Zaboravili su da su i njihovi preci na konjima išli do džamije, jer je tada bogomolja bilo manje i bile su udaljene. Zadovoljstvo je ustati, nahraniti, otimariti, osedlati i okititi konja, uzjahati ga i kroz grad do džamije. Volio bih da to čine i džematlije iz srebreničkih sela, ali njih je stid pored vozila sjesti na konja”, kaže Idriz za Dnevni avaz i dodaje da na ovaj način želi da očuva tradiciju.

idriz-halilovic-05

Pored ljubavi za životinje, za koju kaže da je njegova najveća boljka, Idriz nosi i ljubav prema sviranju tradicionalnih instrumenata, saza i violine. Ljubav prema sazu mogla je biti i pogubna po njega jer je žice, koje su pucale pri sviranju, skidao sa mina.

“Sviram od ranog djetinjstva. Ljubav za muzikom mi je genetska. Djed mi je svirao šargiju, a nana je pjevala. Otac je čak i ručno izrađivao instrumente kao što su violina i svirala. Najviše volim svirati našu izvornu muziku”, rekao je Idriz ranije za naš portal.

Foto: Sakib Smajlović

You must be logged in to post a comment Login