Jutarnju kafu zamijenite doručkom

Prvo što napravite ujutro je da popijete kafu na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, ali puno manje nas zna zbog čega je zapravo ta navika štetna.

Nikad ne treba piti kafu na prazan želudac, ni ujutro ni tokom dana kad osjetite glad, pa ručak zamijenite šoljicom kafe kako biste se barem privremeno zasitili i vratili energiju.

Saznajte zbog čega bi kafu trebalo piti nakon jela ili uz jelo  evo šta se dogodi u tijelu kad je popijete na prazan želudac:

1. Poveća se količina želučane kiseline

Povećana količina želučane kiseline uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osjećati tokom cijelog dana. Visok nivo kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena poput čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost, što može dodatno povećati štetnost.

2. Poveća se osjećaj stresa

Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osjećaj stresa, a kad kafu pijete na prazan želudac taj problem još se više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu djelovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na nervni sistem, uz nju uvijek pojedite nešto.

3. Smanji se nivo hormona

Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osjećaj stresa i tjeskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kad prestanemo piti kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i uopšteno se bolje osjećati.

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login